hamburger-icon

Kliker.info

Angela Merkel: Rješenje za Kosovo i Srbiju ne može biti na štetu ostalih u regionu

Angela Merkel: Rješenje za Kosovo i Srbiju ne može biti na štetu ostalih u regionu

29 Aprila
21:51 2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel, poručila je na skupu posvećenom Zapadnom Balkanu u Berlinu, da konačno rješenje za Kosovo i Srbiju “ne može biti na štetu ostalih u regionu”.

Uoči početka skupa naglasila je da konferencija koja je bila incijativa ni na koji način nema namjeru da zamjeni berlinski proces niti pregovore koji se vode između Srbije i Kosova. Ona je ocijenila da se radi o događaju gdje će se iskreno i otvoreno razgovarati o svim izazovima.

Kodomaćin skupa Emanuel Makron je takođe poručio da će večeras da se razgovara otvoreno o “svim opcijama koje su na stolu” oko Srbije i Kosova.

“Nemamo namjeru da nametnemo rješenje Beogradu i Prištini. Mi želimo da razmatramo sve opcije ali i da izbjegnemo moguće nove tenzije u regionu koje bi mogle proizići zbog postojećih opcija koje su na stolu”, rekao Makron, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na skupu će biti prisutni politički predstavnici svih zapadnobalkanskih zemalja, kao i neki predstavnici institucija Evropske unije i zemalja članica. Glavna, ako ne i jedina tema skupa, biće odnosi između Srbije i Kosova. 

Konferencija koja počinje kasno popodne će biti podjeljena na dva dijela: formalnu sesiju i neformalnu večeru, a u oba navrata će se raspravljati o implikacijama odnosa između Kosova i Srbije na prilike u regionu.

Beograd i Priština razgovaraju o mogućnosti razmjene teritorija između te dvije zemlje u skladu sa etničkom dominacijom, dok se velike zapadne sile tome protive, smatrajući da bi to izazvalo iste zahtjeve i u drugim dijelovima Zapadnog Balkana, na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Zijad Bećirović, izjavio je za agenciju Patria da su Francuska i Njemačka svjesne činjenice da će uskoro biti izbori u okviru europskih institucija, te da će te institucije početi raditi u pravom kapacitetu tek početkom naredne godine, zbog čega su, smatra Bećirović, Merkel i Makron i sazvali današnji sastanak sa liderima Zapadnog Balkana u Berlinu.

„Francuska i Njemačka imaju odgovornost prema stanju u regionu, jer bez stabilnosti mira na Zapadnom Balkanu nema stabilnosti ni unutar same Europske unije, koja je uzdrmana zbog unutrašnjih problema, ali i zbog migrantske krize koja je posljednjih nekoliko godina opteretila Europsku uniju, kao i odnose unutar same Unije“, rekao je Bećirović. 

Bećirović primjećuje da odnosi između Beograda i Prištine ne stvaraju napetost samo između te dvije zemlje, već stvaraju napetost i u Bosni i Hercegovini, što se, kako je rekao Bećirović, „može vidjeti i iz fašističkih, ksenofobičkih izjava Milorad Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH“.

„Izjava da jedan narod mora živjeti u jednoj državi, pritome misleći na Srbe, su prevaziđene ideje. One su bile dobrim dijelom uzrokom rata u BiH devedesetih. Ni jedna narod ne može živjeti samo u jednoj državi“, rekao je Bećirović. 

On je podsjetio na nedavno istraživanje koje je pokazalo da se samo 20 država u svijetu smatraju monoetničkim državama, dok su sve ostale države multietničke.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku