hamburger-icon

Kliker.info

Angela Merkel podržala Sulejmana Tihića i transformaciju OHR-a

Angela Merkel podržala Sulejmana Tihića i transformaciju OHR-a

08 Septembra
06:35 2006

Ivanić je izjavio da je s Merkelovom najviše razgovarao o predizbornoj kampanji u BiH, ali i o procesima koji će uslijediti poslije izbora. "Merkelova je istakla snažnu podršku transformaciji OHR-a i potrebi da BiH sama stane na svoje noge, ističući da će Njemačka i dalje ostati prisutna u BiH", izjavio je Ivanić, ocjenjujući da Njemačka postaje jedan od ključnih aktera u BiH jer će, pored visokog predstavnika, imati i budućeg komandanta EUFOR-a. On je Merkelovu zamolio da Njemačka tokom predsjedavanja Evropskom unijom zadrži pažnju na Balkanu, te učini sve da olakša vizni režim bh. građanima, ocjenjujući da bi to bio najbolji doprinos stabilizaciji prilika u našoj zemlji. Ivanić je kazao da je od kolega iz CDU zatražio da još snažnije podrže PDP i druge članice Evropske narodne partije (EPP), najbrojnije političke grupacije u Evropskom parlamentu. "Ulazak EPP, posebno kroz CDU u partijske odnose u BiH, je izuzetno pozitivan jer će PDP-u dati mogućnost da proširi međunarodno djelovanje i afirmiše svoje ideje", naglasio je Ivanić.

Njemački kancelar Angela Merkel podržala je dosadašnju ulogu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, kao jednog od inicijatora i lidera reformi i približavanja BiH Evropskoj uniji i NATO-u, saopćeno je juče iz Tihićevog kabineta.

"Merkelova je izrazila nadu da će Tihić i nakon predstojećih izbora nastaviti da predvodi reformski proces u BiH, s ciljem osiguranja trajne stabilnosti u BiH i njenog bržeg evroatlantskog integrisanja", navodi se u saopćenju.

(Agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku