hamburger-icon

Kliker.info

Angela Merkel podržala i pohvalila Vučića : ‘S njim na čelu Srbija provodi reforme, ostvaruju se standardi koje je zadala EU’

Angela Merkel podržala i pohvalila Vučića : ‘S njim na čelu Srbija provodi reforme, ostvaruju se standardi koje je zadala EU’

15 Marta
04:31 2017

Njemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je u utorak Srbiju zbog ispunjavanja europskih standarda, borbe protiv ilegalnih imigracija i zalaganja za mir u jugoistočnoj Europi.

“Želimo da se naša dobra suradnja nastavi i ojača i zato je vrlo dobro što je premijer Aleksandar Vučić proteklih godina, usprkos otporima koji su djelomice bili vrlo izraženi, proveo značajne reforme koje su pripremile teren za više investicija i razvoj gospodarstva”, rekla je Merkel koja se u Berlinu sastala sa srbijanskim premijerom.

Istaknula je “velike napore” Srbije da bi otvorila pregovore s EU koji u međuvremenu “dobro napreduju”.

“Sve to pokazuje da reformski proces napreduje i da ostvaruje standarde koja je zadala Unija”, rekla je kancelarka novinarima.

No, upozorila je Beograd da treba nastaviti s reformom pravosuđa koje je “u središtu pregovora s Unijom”. “Tu bih htjela istaknuti i važnost civilnog društva i nevladinih organizacija u tom procesu kao i važnost slobodnih medija”, rekla je Merkel.

O Srbiji je govorila kao o čimbeniku mira u regiji, nadajući se da će se trenutne napetosti smiriti.

“Srbija je dio regije u kojoj se još uvijek svakog dana moramo boriti za stabilnost i srbijanski premijer se uvijek zalagao za to da se regija razvija u smjeru mira. I to posebice što se tiče pitanja Kosova što je iz povijesnih razloga sve samo ne jednostavno”, rekla je Merkel.

Istaknula je i zasluge Srbije u borbi s ilegalnom migracijom. “Mi svi znamo da migracija preko Balkanske rute nažalost nije prestala”, rekla je Merkel i najavila da će se pokušati sa Srbijom zajednički riješiti ovaj problem.

Vučić se zahvalio Merkel što se “za razliku od drugih državnika” posvećuje Zapadnom Balkanu.

“Mi smo pokazali odgovornost u pregovorima s Prištinom, što nije uvijek lako. To isto vrijedi i za pregovore s vodstvom Bosne i Hercegovine”, rekao je Vučić.

Dodao je da se Srbija uvijek ponašala odgovorno i da zato zaslužuje poštovanje europskih državnika, javlja Hina.

Nešto kasnije, Vučić  je,  kako javlja Anadolija,  izjavio  kako je njemačka kancelarka Angela Merkel zabrinuta zbog dešavanja na Zapadnom Balkanu.

“Regionalna stabilnost je od ključnog značaja. Nisam nikoga kritikovao, govorio sam o našoj ulozi, o sastancima u Sarajevu sutra”, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije .

Upitan šta Merkel misli o dešavanjima na Balkanu, Vučić je rekao: “Zabrinuta je… Ona vidi cjelinu slike. Jedna je od rijetkih evropskih lidera koji je veoma zabrinut. Njmačka se ponaša kao odgovorna zemlja koja mora da brine o tom dijelu Evrope.”

Na pitanje da li je Merkel imala neke poruke za samit premijera iz regiona u Sarajevu, Vučić je rekao da mu je rekla šta tačno da prenese visokom evropskom komesaru za proširenje i dobrosusjedske odnose Johannesu HaHnu, ali nije naveo šta je to.

Vučić je dodao i da se njemačkoj kancelarki dopada ideja o carinskoj uniji na Balkanu.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je  i o  gospodarskim odnosima Srbije i Njemačke koja je među najvažnijim trgovinskim partnerima Srbije.

Ukupna robna razmjena kreće se oko četiri milijarde eura, njemačke tvrtke izravno su u srbijansku prvredu  investirale 1,3 milijarde eura, a 370 njemačkih preduzeća u Srbiji zapošljavaju više 25.000 radnika.Susret Merkel i Vučića trebao se održati u petak, ali je zbog odgode njezina posjeta Washingtonu Vučić u utorak došao u Berlin.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku