hamburger-icon

Kliker.info

Angela Merkel: Nemačka i SAD moraju zajedno protiv globalnih problema

Angela Merkel: Nemačka i SAD moraju zajedno protiv globalnih problema

09 Novembra
15:30 2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je spremnost zemlje da se “rame uz rame” sa SAD i novoizabranim predsjednikom Joe Bidenom suoči sa “globalnim problemima” poput globalnog zagrijevanja i pandemije korona virusa.

Njemačka kancelarka uputila je “srdačne čestitke” novoizabranom predsjedniku SAD.

Ona je u izjavi novinarima pozdravila Bidenovo “iskustvo u unutrašnjoj i spoljnoj politici”.

“On dobro poznaje Njemačku i Evropu”, rekla je kancelarka, ne pominjući aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, koji tokom četvorogodišnjeg mandata nije posjetio Njemačku.Merkel je izrazila je zadovoljstvo što je na mjestu potpredsjednika SAD žena, Kamala Harris, za koju je rekla da je “insipiracija mnogima, primjer američkih mogućnosti”.

 

Njemačka kancelarka je za decenijsko prijateljstvo dvije zemlje rekla da predstavlja “zajedničko bogatstvo”.

“Saveznici smo u NATO, dijelimo osnovne vrijednosti dostojanstva, demokratije i pravne države”, navela je Merkelova.

Berlin i Vašington “moraju da naprave zajednički front i da se suoče sa velikim izazovima našeg vremena, rame uz rame u teškim iskušenjima pandemije koronavirusa, rame uz rame u borbi protiv globalnog zagrijevanja i njegovih globalnih posljedica, u borbi protiv terorizma”, navela je njemačka kancelarka.

“Nijemci i Evropljani znaju da moraju preuzeti veću odgovornost u ovom partnerstvu” sa SAD, dodala je kancelarka Njemačke, koja do kraja godine predsjedava EU.

“Amerika jeste i ostaće naš glavni saveznik, ali ona s pravom očekuje da učinimo više kako bismo osigurali sopstvenu bezbjednost i odbranili naša uvjerenja u svijetu”, rekla je Merkelova koja se 2021. povlači sa vlasti.

Njemačka, koja tradicionalno ima bliske odnose sa SAD, posljednje četiri godine je bila na udaru kritika Donalda Trumpa, posebno po pitanju njenog doprinosa budžetu NATO.Trump još nije priznao poraz na predsjjedničkim izborima i dovodi u pitanje prebrojavanje glasova u nekoliko okruga. Sa pobjedom u Pensilvaniji i Nevadi Biden je dobio 279 elektorskih glasova, od potrebnih 270 za pobjedu. Republikanski kandidat Donald Trump ima 214 elektorskih glasova.

(Kliker.info-RSE)

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku