hamburger-icon

Kliker.info

Aner Žuljević : Novi zakon o opasnom naoružavanju građana u Hercegovini

Aner Žuljević : Novi zakon o opasnom naoružavanju građana u Hercegovini

07 Maja
16:40 2017
Prema novom zakonu, četveročlana porodica iz Hercegovačko-neretvanskog kantona može posjedovati 48 komada oružja, što je dovelo do pobune i na internetu.

Skupština HNK-a nedavno je usvojila Zakon o oružju i streljivu, prema kojemu bi pojedincu trebalo biti dozvoljeno posjedovanje pet pištolja i sedam lovačkih pušaka, a amandmani koji su predlagani da se broj smanji na tri, glatko su odbijeni. Na predloženi član 19. prijedloga kojim su propisana ograničenja posjedovanja oružja, amandman je ulagao Aner Žuljević (SDP), tražeći da fizička osoba može imati najviše tri komada vatrenog oružja.

U dokumentima Izjašnjavanja navedeno je da Žuljevićev amandman nije prihvaćen, jer je Prijedlogom zakona uvedeno ograničenje posjedovanja oružja, za razliku od dotad važećeg, prema kojemu ne postoji ograničenje za nabavku oružja. Veliki dio kantona, kao i država u okruženju nisu uveli ograničenja na posjedovanje oružja, navedeno je u obrazloženju. Tako će sada četveročlana porodica iz HNK-a moći legalno posjedovati 48 komada oružja, što je dovelo do nezadovoljstva i viceva na društvenim mrežama.

– Pokušali smo smanjiti broj komada oružja sa 12 na tri, te podići dobnu granicu za raspolaganje oružjem, ulažući amandmane u smislu rigoroznijih sankcija za neodgovorno ponašanje, međutim, svi su odbijeni, što pokazuje da je predlagač imao motiv ne da uredi oblast nego da raspištolji naciju i promoviše da nam mladost umjesto mobitela u budućnosti nosi oružje kao modni detalj, sarkastično je rekao Žuljević.

O posljedicama koje Zakon donosi već se špekuliše, a Žuljević smatra da predlagač nije svjestan kakvu je zakonsku bombu rješenjem instalirao, te koliko je na ovaj način zakomplikovao rad i djelovanje sigurnosnih agencija u ostvarivanju njihovih ustavnih nadležnosti kada je u pitanju bezbjednost građana.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku