hamburger-icon

Kliker.info

Andrej Nikolaidis: Objavljen plan za stvaranje nove Velike Srbije! Dodik i Vučić destabiliziraju BiH! (VIDEO)

Andrej Nikolaidis: Objavljen plan za stvaranje nove Velike Srbije! Dodik i Vučić destabiliziraju BiH! (VIDEO)

19 Jula
09:12 2020

Dodik i Vučić vrše permanentnu destabilizaciju BiH, ali i regiona. Postavlja se pitanje zašto zapadne demokratije tolerišu pripremu za novu katastrofu na Balkanu, kazao je između ostalog u Centralnom dnevnik  Senada Hadifejzovića na Face TV  novinar i knjiđevnik Andrej Nikolaidis.

Promjene granica nisu moguće bez, ako ne rata, onda radikalnog nasilja. Bojim se da ne postoji interes velikih sila da ovo bude stabilan prostor i zato se toleriše ovakvo ponašanje Dodika i Vučića. Njima je dovoljno da ovo bude tampon zona koja će štititi od migracija.

„Politika „ ima status neslužbenog službenog glasnika Srbije. Tu je objavljen plan za stvaranje tzv: srpskog svijeta, odnosno Velike Srbije verzija 2.0.Njih interesuje trougao Beograd- Banja Luka – Podgorica koji će biti uređen kao federalna država.

Srpsko društvo treba da se otarasi ideje „ male balkanske imperije „ koja nam zagorčava život.Postoji spremnost da se čeka i da se na prvu promjenu geopolitičkih okolnosti i promjene ravnoteže sile pokuša realizovati ono što se pokušava realizovati kroz čitav vijek bezuspješno.

Senad: Ko su nacionalni lideri – Dodik, Čović,Izetbegović? Nikolaidis: Uzalud je mijenjati lidere, ukoliko bi Ustav ostao isti. Tri prosvjećena nacionalna lidera,tri despota prosvjećena su bolja nego tri neprosvjećena despota.Problem sa prosvjećenom despotijom nije što ona nije efikasna na kratke staze,nego nastaje problem kad despot umre, jer obično nakon njega na vlast dođe gori od njega.

Senad: Kakav je ovo kijamet? Nikolaidis: Odvajkada su kijametska vremena. Jedino što napreduje jeste kijamet. Čovjek na ovim prostorima navikne da nikad nema mira,spokoja, jer ne znaš kad će kojim budalama pasti na pamet da sve dignu u zrak i poslože sve shodno njihovoj ideologiji.

Deprimirajuće je da se stvari u BiH vrlo sporo pomjeraju unaprijed dok su koraci uanzad češći i krupniji. Ako uzmeš tekst iz 2005. ili 2010. vidiš da on važi i danas i shvatiš da se stvari ništa nisu promijenile. BiH se bez velikog čuda ne može dohvatiti EU, a kamoli NATO-a, a to je nešto što je nužno BiH da opstane.

Zlagati se za pravedniji i bolji svijet jednako je efikasno kao i zalagati se za svijet bez smrti. Teško je zamisliti dobar idiotizam, a vrlo lako zli idiotizam. Zli ljudi su glupi. Biti zao nije pametno. To je radikalno pogrešan izbor. Zlo je racionalno i može se racionalno analizirati.Kad imaš idiote na vlasti,naročito zle idiote, ne znaš kako ih razvlastiti. Živimo u prošlosti koja odbija da prođe. Živimo u prošlosti koju mi ne uspjevamo zatvoriti, istakao je između ostalog Nikolaidis.

(Kliker.info- Face TV)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku