hamburger-icon

Kliker.info

Ana Brnabić predstavila ekspoze i sastav kabineta : Uprkos uvredama u javnom govoru ja ću istinu i činjenice braniti s dostojanstvom i dignitetom !

Ana Brnabić predstavila ekspoze i sastav kabineta : Uprkos uvredama u javnom govoru ja ću istinu i činjenice braniti s dostojanstvom i dignitetom !

28 Juna
14:41 2017

Odluke svog tima Vlade Srbije, čiji prioriteti će biti ekonomski razvoj, obrazovanje i digitalizacija, braniću sa dostojanstvom, izjavila je danas mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić i pozvala poslanike Skupštine Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane.

Skupština Srbije počela je danas sa zakašnjenjem sjednicu na čijem dnevnom redu je izbor Vlade Srbije koja će sa Anom Brnabić na čelu imati 22 člana.

Sjednici, čiji je početak kasnio nešto više od pola sata zbog toga što je ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću pozlilo, prisustvuju i kandidati za članove Vlade koje je predložila Brnabić.

Sjednicu posmatraju i predstavnici ambasada u Beogradu.Nakon čitanja ekspozea pred narodnim poslanicima, napravljena je jednosatna pauza kako bi poslanici mogli i sami da pročitaju ekspoze.

Brnabić je, čitajući ekspoze pred narodnim poslanicima, rekla da će njen tim raditi jedinstveno i zajednički u odbrani svojih stavova i odluka, ali dodala da će najveća odgovornost u svemu biti njena.

“Najveća odgovornost biće na meni, neću se skrivati iza saradnika, redovno ću izveštavati javnost o tome šta nameravamo, podsticaću konstruktivnu kritiku i uprkos uvredama u javnom govoru koje su mi već upućene proteklih dana i koje mogu da očekujem i ubuduće, ja ću istinu i činjenice braniti s dostojanstvom i dignitetom”, rekla je Brnabić.

Prema njenim riječima, cilj buduće vlade je da napravi društveni dogovor o tome šta je potrebno uraditi kako bi Srbija ušla u red uspješnih država.

Ona je ocijenila i da nijedna Vlada Srbije u poslednjih 10 godina nije započela mandat “sa tako dobrim stanjem u budžetu”, navodeći da je državna kasa u dobrom stanju, inflacija u planiranim granicama, suficit u budžetu i da Srbija ima trend smanjenja javnog duga i deficita platnog bilansa.

Brnabić je izrazila sigurnost da će ova Vlada imati rezultate o koje neće moći da se ogluše ni oni čiju podršku nema. Ona je ukazala i da nova Vlada ima dobar osnov koji je ostavila prethodna Vlada na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Mandatarka je navela i da je će u vrhu prioriteta buduće Vlade, osim ekonomskog razvoja, biti digitalizacija i da je Srbija spremna da u toj oblasti predvodi čitav region.

“Naša celokupna društvena organizacija i društvo biće redefinisani u potpunosti u digitalizaciji. Srbija mora biti spremna, jer ako sada ne iskoristimo šansu teško da ćemo dobiti drugu. Digitalizacija otvara mogućnosti za lakši život građana, jeftinije usluge i povezivanje među ljudima”, objasnila je Brnabić.

Drugi najvažniji prioritet vlade će, posle digitalizacije, biti obrazovanje.

“Da unapredimo obrazovni sistem, podsticaćemo analitički sistem razmišljanja. Radićemo na tome da promenimo način razmišljanja koji sputava kreativnost, da mlade navedemo da ne odustanu na prvoj prepreci, da veruju u sebe i idu u susret ambicijama. Negovaćemo preduzetnički duh kod mladih, što ne znači da svi mladi treba da budu preduzetnici”, rekla je Brnabić.

Ona je izjavila i da će “dati sve od sebe” da u mandate buduće vlade bude završena obnova Narodnog muzeja i Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu koji već duže od 10 godina ne rade, kao i da će buduća vlada ostati posvećena učešću Srbije u multinacionalnim mirovnim operacijama UN i EU, kao i angažovanju u programu Partnerstvo za mir.

Brnabić je predložila 18 resornih ministara i tri ministra bez portfelja. Među njima su i četiri potpredsednika Vlade. Novi su potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, koji je predložen za ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, beogradski sekretar za ekologiju i član SPS-a Goran Trivan je predložen za ministra zaštite životne sredine, a predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović predložen je za ministra bez portfelja zaduženog za inovacije. Ministarstva će zameniti Zoran Đorđević i Aleksandar Vulin, pa će Vulin biti ministar odbrane, a Đorđević ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć. Da bi vlada bila izabrana potrebno je da za nju glasa najmanje 126 poslanika. Mandat vlade počinje polaganjem zakletve.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku