hamburger-icon

Kliker.info

Amra Šabić-El-Rayess: BiHUnited za jaču BiH, jednakih prava za sve!

Amra Šabić-El-Rayess: BiHUnited za jaču BiH, jednakih prava za sve!

06 Marta
04:39 2022

Amra Šabić-El-Rayess, ugledna profesorica sa prestižnog Columbia Univerziteta u New Yorku, zajedno sa drugim istaknutim članovima bh. dijaspore, pokreće platformu BiHUnited čiji cilj je okupljati organizacije i pojedince koji se zalažu za animaciju i harmonizaciju aktivnosti za građansku, multietničku, suverenu, nezavisnu, funkcionalnu, modernu, mirnu, pravnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi građani i građanke imati jednaka prava.

BiHUnited je nezavisna, neprofitna platforma i nije povezana sa političkim partijama niti podržava političke kandidate.

– Bh. dijaspora je u proteklom periodu stasala u ozbiljnu i kompetentnu intelektualnu snagu koja može i želi konkretno pomoći ekonomskom, akademskom, kulturnom i društvenom razvoju BiH, a posljednja dešavanja i napadi na BiH i na individualna prava svakog njenog građanina i građanke su probudili kako bh. dijasporu tako i prijatelje BiH koji su se sada ozbiljno angažovali na očuvanju mira ne samo u BiH i na Balkanu nego i šire, istakla je predsjednica BiHUniteda, dr. Amra Šabić-El-Rayess.

Kako kaže, BiHUnited ne zamjenjuje rad drugih organizacija bh. dijaspore koje marljivo rade širom svijeta, već ima namjeru dodatno ih povezati i potaknuti jaču saradnju među njima i time pretočiti sve individualne napore u jednu kolektivnu, globalnu i pozitivnu silu.

BiHUnited se isključivo bavi jačanjem kolektivne svijesti i edukacijom članova dijaspore kao i drugih zajednica da bi se očuvao mir i izgradila prosperitetna Bosna i Hercegovina.

– BiHUnited će raditi na promociji bh. multikulturalnosti, na tom velikom bogatstvu koje proizlazi iz svih naših različitosti te se zalagati za prosperitetnu, nedjeljivu i građansku Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije i etničke mržnje. Jedan od ciljeva organizacije je i edukacija i promocija kulture sjećanja te suprotstavljanje pokušajima negiranja ili umanjenja razmjera zločina i kvalifikacije genocida, navedeno je iz BiHUnited.

Svi članovi bh. dijaspore koji žele dati svoj doprinos razvoju jače i bolje Bosne i Hercegovine mogu se priključiti ovoj platformi na zvaničnoj stranici BiHUnited.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku