hamburger-icon

Kliker.info

Amra Babić o razlazu sa SDA:I pored prijetnji suprotstavila sam se teroru!

Amra Babić o razlazu sa SDA:I pored prijetnji suprotstavila sam se teroru!

23 Septembra
16:40 2016

amra-babic (1)Amra Babić, prva načelnica Visokog u njegovoj historiji i prva načelnica u Evropi koja nosi hidžab na predstojećim lokalnim izborima izlazi kao nezavisni kandidat. Iza nje je buran period o kojem je govorila u emisiji Zabranjeni forum PINK BH, piše Patria.

Ona kaže da se ne može govoriti o fer i poštenoj političkoj kampanji jer je izložena prijetnjama, ucjenama, podmetanjima. Iskreno kaže da ne zna, ali da je možda i njena prva kampanja 2012. bila „prljava“. Da je znala, to ne bi dozvolila.

– Sada sama vodim svoju kampanju, sama odgovaram za svoju kampanju i želim da je vodim fer i korektno i demokratski. Mislim da političke partije podlegnu raznim metodama kako bi došle do svojih političkih ciljeva. Meni ovo nije igra na život i smrt, meni je ovo lični otpor da kažem ne silama koje žele da nas zastrašuju da nas potkupljuju da nas tlače i da nas toliko godina poslije završetka agresije na BiH plaše ratom, prepadaju silama mraka.

Kaže da je u protekle četiri godine mandata načelnice svašta preživjela. Već dvije godine radi sama bez podrške matične opcije SDA mada je to bila javna tajna u Visokom.

– Razišli smo se oko veoma bitnih pitanja, oko načina rješavanja velikih problema, u stavovima, u načinu ophođenja prema opoziciji, u načinu vođenja politike. Pred kraj ovog mandata postalo je jasno da oni mene neće kandidovati na lokalnim izborima na ovu funkciju.

Kaže da su bliski prijatelji rekli: „Nemoj se svađati sa SDA, SDA je strašna sila, SDA je moćna, SDA će te uništiti, uništit će tvoju djecu, tvoju porodicu.“

– Ja sam im rekla ja ću ipak riskirati. Mislim da imam životni zadatak da ovo što sam započela završim da pokažem da se u politici može biti drugačiji da politika može biti vođenje brige o narodu, a ne politika vođenja brige o sebi.

Konačnu odluku o svojoj kandidaturi donijela je nakon otvorenog razgovora sa svojom djecom koja su joj pružila podršku.

– Imala sam opciju da mi SDA da neku funkciju da me „udome“ da mi daju neki fond. Mislim da me ljudi doživljavaju kao nekoga ko se suprotstavio jednom teroru – kazala je Babić.

Osnovni motiv joj je da i druge žene motiviše da se bore i da ih bude što više u politici, kao i da završi brojne započete projekte. Načelnica Visokog istakla je da u BiH ne postoje istinski lideri niti na lokalnom niti na većim nivoima.

– Mi imamo privatno vlasništvo nad političkim strankama to je ono što mene u ovom trenutku udaljava od bilo koje političke opcije i svrstava me u red onih neovisnih. Ne vidim se kao sljedbenik ijednog političkog lidera u ovom trenutku.

Na pitanje da li je nezavisni kandidat produžena ruka političke partije Babić kaže da je nezavisnom kandidaturom prekršila Statut stranke i izašla iz nje.

– Politički gledano nezavisni kandidat je nezavistan od bilo koje političke opcije osim od političke opcije koja se zove volja naroda. Ja želim da budem zastupnik naroda, da svojim radom propagiram ono što je za sve ljude dobro, a ne samo za grupu pojedinaca i za jednu političku opciju. Želim da radim za sve.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - PODRŠKA
    puka 59 - PODRŠKA 24 Septembra, 11:35

    VRETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA IZKAZUJU VELIKO POŠTOVANJE PREMA gosp NAĆELNICI BABIČ I BUDUĆEM GRADONAĆELNIKU IZ NAŠE NEKAD BRIGADE KASUMOVIĆU .NEMOŽEMO SE NAĆUDIT ODKUD STE TAMO BILI ZALUTALI . POZDRAV DOMOVINI DO POBJEDE .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku