hamburger-icon

Kliker.info

Amnesty International o Vojnoj naredbi 101 : Izrael već 50 godina Palestincima zabranjuje okupljanje

Amnesty International o Vojnoj naredbi 101 : Izrael već 50 godina Palestincima zabranjuje okupljanje

27 Avgusta
07:57 2017

Već 50 godina, još od samog početka izraelske okupacije Istočnog Jerusalema, Zapadne obale i Pojasa Gaze, Palestincima je zabranjen bilo kakav oblik političkog izražavanja, pa čak i mirnog, saopćeno je iz Amnesty Internationala (AI).

Prije 50 godina, Izrael je izdao Vojnu naredbu 101, zakon koji kažnjava Palestince za mirno političko izražavanje, te se ko god prekrši ovu naredbu suočava s kaznom zatvora do deset godina i/ili velikom novčanom kaznom, kazali su iz AI, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

U saopćenju se navodi da je Izrael po vojnim naredbama od 1967. godine uhapsio i pritvorio stotine hiljada Palestinaca, uključujući žene i djecu.

Mnogi su po Vojnoj naredbi 101 privedeni samo zbog prisustvovanja mirnim protestima koje je Izrael smatrao političkim.

Pored toga, također je zabranjeno postavljanje i nošenje zastava i simbola, te objavljivanje bilo kakvih dokumenata ili slika s politički važnim sadržajem bez dozvole izraelskog vojnog komandanta.

Hapšenje zbog postera u sobi

Tokom posljednjih 50 godina Palestinci su hapšeni i pritvarani zbog postera u sobi, ako je isti smatran političkim, te zbog nošenja palestinske zastave. Takva djela su i dalje kriminalizirana unatoč činjenici da su 1993. godine Palestinci potpisali mirovni sporazum po kojem je Izrael trebao priznati njihova politička prava, uprkos UN-ovom priznanju Palestine kao države nečlanice 2012. godine i uprkos tome što je 135 zemalja članica UN-a Palestinu priznalo kao državu.

“Ipak, dizanje palestinske zastave na Zapadnoj obali ili stavljanje ‘pogrešnog’ postera u sobi je i dalje krivično djelo po izraelskim vojnim naredbama, osim ako izraelski vojni komandant ne izda dopuštenje”, navodi se u saopćenju Amnesty Internationala.

Ovaj zakon se također odnosi na verbalne i druge vrste izražavanja podrške aktivnostima i ciljevima bilo koje organizacije koja se pod vojnim naredbama smatra ilegalnom.

“Praktično svi Palestinci koji se nađu pred izraelskim vojnim sudovima budu proglašeni krivim. Većina takvih odluka rezultat su nagodbi o krivnji. To je zato što palestinski optuženici znaju da je cijeli sistem toliko nepravedan da ukoliko im bude suđeno, bit će proglašeni krivima i dobiti duže kazne”, piše u izvještaju AI-a.

Amnesty International je pozvao Izrael da odmah ukine Vojnu naredbu 101.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku