hamburger-icon

Kliker.info

Amman : Benedikt XVI. u Jordanu pozvao na dijalog i mir u Svetoj zemlji

Amman : Benedikt XVI. u Jordanu pozvao na dijalog i mir u Svetoj zemlji

08 Maja
17:17 2009

S porukom duboka poštovanja prema muslimanskoj zajednici i zagovorom međuvjerske snošljivosti papa Benedikt XVI. počeo je danas u Jordanu ‘hodočašće mira’, kako je nazvao svoj posjet Svetoj zemlji u regiji razdiranoj dugogodišnjim sukobima, javljaju agencije.Upravo na temu mira na Bliskom istoku Benedikt XVI. progovorio je već na letu za Aman, istkanuvši da Crkva nije ‘politička sila već duhovna snaga koja može pridonijeti napretku u mirovnom procesu’, prenosi Reuters. Papu su u zračnoj luci Amana, glavnoga grada hašemitskog kraljevstva, dočekali kralj Abdalah II., potomak proroka Muhameda te kraljica Rania, a uz državničke počasti i brojne predstavnike klera bio je raspoređen i znatan broj pripadnika sigurnosti. ‘Posjet Jordanu pruža mi prigodu izraziti duboko poštovanje prema muslimanskoj zajednici i odati poštovanje (…) kralju za promicanje najboljeg razumijevanja vrijednosti koje zagovara islam’, rekao je papa u zračnoj luci, a prenijela agencija AFP.Benedikt XVI. boravit će do ponedjeljka u Jordanu gdje živi 4 posto kršćana među 5,8 milijuna stanovnika, a među islamistima bilo je i kritika posjeta, te je već u prvome obraćanju Papa istaknuo poštivanje prava na jeroispovijest. ‘Vjerska sloboda prirodno je temeljno ljudsko pravo’, rekao je i dodao da ‘gorljivu nadu i molitvu upućuje kako bi neotuđiva prava i dostojanstvo bili više potvrđeni i branjeni ne samo na Bliskom istoku već posvuda u svijetu’.
Jordanski kralj za suzivot kršćana i muslimana

Kralj Abdalah II. i jordanska vlada žele da prvi Papin posjet nekoj arapskoj zemlji u četiri godine njegova pontifikata, bude uspješan i pokaže da je kraljevstvo uzor suživota kršćana i muslimana. ‘Danas, zajedno moramo obnoviti naš angažman prema međusobnom poštovanju, moramo stvoriti nov globalni dijalog, dijalog razumijevanja i dobre volje’, rekao je Abdalah II. te pozvao, ‘zbog budućnosti našega svijeta’ na odbacivanje ‘ambicioznih ideologija podjela’.Pastoralni pohod Svetoj zemlji Benedikt XVI. nastavit će u Izraelu, gdje će obići i palestinska područja, a u sklopu vrlo zahtjevna programa za poglavara Katoličke crkve koji je napunio 82 godine. Jordanski kralj izrazio je želju da dijalog pomogne pronaći rješenje za prava Palestinaca te za slobodu i pravo Izraelaca na život u sigurnosti. Uz Egipat, Jordan je jedina arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom.

Muslimanske organizacije pozvale papu na ispriku zbog izjava o islamu                  Međutim, organizacija Muslimanska braća i njihov politički ogranak, Fronta islamske akcije, ocijenili su da Papa nije dobrodošao ne ispriča li se muslimanima zbog izjava izrečenih protiv islama. Benedikt XVI. je 2006. u njemačkome gradu Regensburgu citirao u svome govoru bizantskog cara koji je kazao da se islam širio mačem zbog čega je izazvao ogorčenost muslimana u svijetu. Zbog tih citata za koje je kazao da su bili istrgnuti iz konteksta, Papa se dvaput ispričao, a spor je izgladio i susretom s muslimanskim velikodostojnicima iz cijeloga svijeta.Papa u petak treba posjetiti centar za osobe s invaliditetom Regina Pacis, a u subotu posjetiti džamiju Al-Husein, najveću u Jordanu te razgovarati s muslimanskim klericima i teolozima. U Jordanu će papa posjetiti Brdo Nebo, gdje je prema Bibliji, Mojsije ugledao Obećanu zemlju, a zatim položiti kamen temeljac za sveučilište u obližnjem gradu Madaba, s kršćanskim većinskim stanovništvom.U nedjelju će slaviti misu na stadionu u Amanu te posjetiti Uadi Harar, u Betaniji, gdje je po Bibliji, Ivan Krstitelj krstio Isusa. Petak i subota su neradni dani u Jordanu, a vlada je kršćanima dopustila neradnu nedjelju. U ponedjeljak će Papa otputovati u Tel Aviv, a sam je pohod Izraelu nazvao ‘hodočašćem mira’, jer su napetosti velike zbog izraelske vojne ofenzive u Gazi s više od 1.300 ubijenih Palestinaca. (Kliker.info-Dnevnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku