hamburger-icon

Kliker.info

Amir Pašić -Faćo : „Gaši je bio žrtveno janje, trebalo je spasiti Nasera Kelmendija“

Amir Pašić -Faćo : „Gaši je bio žrtveno janje, trebalo je spasiti Nasera Kelmendija“

05 Novembra
07:08 2015

amirfaco1U razgovoru za „SB“ Amir Pašić tvrdi da je prije sedam godina, na suđenju Gašiju, svjedočio prema instrukcijama tužitelja Olega Čavke?!Američki tužitelj Andrew Hughes, koji je u Specijalnom tužiteljstvu Kosova podigao optužnicu protiv Nasera Kelmendija, prošlog je tjedna pozvao još jednog svjedoka iz Sarajeva – Amira Pašića Faću.Pašić je do ubojstva Ramiza Delalića Ćele (koncem juna 2007.) bio njegov nerazdvojni prijatelj, znao je sve tajne sarajevskog podzemlja, o čemu je pred Osnovnim sudom u Prištini svjedočio dva dana, video-linkom iz Sarajeva.

I mada je nastavak svjedočenja Amira Pašića Faće zakazan za 10. novembra, novinari Dnevnog avaza već su ga optužili da je na kosovskom sudu govorio laži, dakako, prema instrukcijama državnog tužitelja Dubravka Čampare, kojem odranije spočitavaju da je montirao „političku optužnicu“ protiv Kelmendija, ali i njihovog šefa Fahrudina Radončića.Prijetnje podizanjem kaznene prijave zbog navodnog lažnog svjedočenja (premda se u Avazu ne navodi tko bi mogao prijaviti Pašića) nisu, ipak, zaplašile ovog svjedoka, koji se nakon izlaska iz zatvora, prije četiri godine, povukao iz kriminalnog miljea, posvetio obitelji i ugostiteljstvu.

U razgovoru za Slobodnu Bosnu Amir Pašić Faćo odgovora da će podnijeti prijavu policiji zbog pokušaja zastrašivanja svjedoka, ali i da je spreman nastaviti svjedočenje već za sedam dana.

Kako ste se našli na listi svjedoka u sudskom procesu protiv Nasera Kelmendija?

“Dobio sam poziv iz Suda BiH, da se sastanem sa tužiocem iz Specijalnog tužilaštva Kosova, kojem sam i dao iskaz. Nakon toga sam dobio poziv za svjedočenje o događajima koji su prethodili ubistvu Ramiza Delalića Ćele. Prošle sedmice sam svjedočio iz sudnice Suda BiH, video-linkom, to je bila moja ljudska i moralna obaveza prema prijatelju koji je mučki ubijen, i ništa me nije moglo natjerati da povučem iskaz. Svjedočio sam dva dana.”

Što je zanimalo američkog tužitelja Andrewa Hughesa, jesu li se njegova pitanja odnosila na sukob između Nasera Kelmendija i Ramiza Delalića?

“Da, ali sam ja govorio i o ubistvu Taiba Torlakovića, jer i danas vjerujem da je za njegovu smrt kriv Naser Kelmendi, iako nikada nije optužen. Tužioca je zanimalo kada je započeo sukob Kelmendija i Delalića, pa sam govorio o svemu što se dešavalo u Turskoj između rahmetli Ramiza i braće Aziza i Muhameda Gašija.

Pitali su me i da li sam lično poznavao Kelmendija, odgovorio sam da smo se vidjeli pet-šest puta. Tužilac se zanimao i za Selvera Lekića, jer je Ramiz Delalić bio prisutan kada je on ubijen. Rekao sam da je Lekić bio opasan kriminalac i da je kum Fahrudina Radončića.

Sudije su me pitale kako ja to znam, a ja sam objasnio da to svi znaju, i da njihovo kumstvo nije bilo nikakva tajna. Sada je drugo pitanje hoće li falsifikovati i vjenčane listove, kao što je Radončić falsifikovao diplomu više umjetničke škole u Crnoj Gori.

Svjedočenje je trajalo od deset sati ujutro do četiri sata poslijepodne, zanimao ih je svaki detalj. Ko je išao u Tursku, ko je poslao ubice da likvidiraju Ramiza?

Meni je Ramiz poslije govorio da je Kelmendi dao veliki novac za njegovo ubistvo, da su u Turskoj uhvatili jednog kriminalca iz ekipe koja ga je trebala likvidirati i da je on sve priznao. Tužilac me pitao i da li poznajem Šejlu Jugo-Turković, rekao sam da je bila u Istanbulu, u kafani Bosna, zajedno sa Ćelom.”

Prema pisanju kosovskih medija, Kelmendijev odvjetnik Besnik Berisha je osporio Vaše svjedočenje, navodeći da ste na suđenju Muhamedu Ali Gašiju, ranije optuženom za ubojstvo Ramiza Delalića, dali bitno drugačiji iskaz…

“Da, on je na tome insistirao, nakon čega sam objasnio da sam ja, dok je trajao taj proces, bio u svakodnevnom kontaktu sa tužiocem Olegom Čavkom, danas mi se čini kao da sam ja vodio istragu, a ne on.

Tužilac Čavka me na jedan vrlo perfidan način instruisao, govorio mi je da Tužilaštvo nema dokaza protiv Kelmendija, savjetovao mi je da ga ne spominjem na suđenju Gašiju, jer ga nema na optuženičkoj klupi. Sjećam se kada mi je rekao – doći će vrijeme i za Kelmendija, ali da se treba skoncentrisati na Gašija.

Na suđenju je pitanja postavljao tužilac Oleg Čavka, on je navodio u kojem smjeru treba ići moj iskaz, ali ja ništa nisam slagao. U to sam vrijeme dao više izjava novinarima i svaki put sam rekao da iza ubistva Delalića stoje Kelmendi i Gaši.

Druga je stvar što neko nije želio da se utvrdi ko je u kriminalnoj hijerarhiji bio iznad Gašija. Do kraja života ću pamtiti 18. januar 2004., kada je ubijen moj kum i prijatelj Taib Torlaković. Nakon njegove smrti, prekinuto je i moje druženje s Muhamedom Ali Gašijem.”

Plašite li se da bi protiv Vas, kako je objavljeno u Dnevnom avazu, mogla biti podnesena prijava zbog lažnog svjedočenja?

“Nemam se čega plašiti! Nisam ja optužen pred Sudom u Prištini, moje ime se ne spominje u optužnici, mene je Tužilaštvo pozvalo da svjedočim. Sada je postavljam pitanje zašto Fahrudin Radončić i njegovi novinari nisu, recimo, napadali Seada Dumanjića ili Isljama Kalendera, kada su svjedočili protiv Zijada Turkovića? Zato jer je Radončiću njihovo svjedočenje odgovaralo, a mene blati zato što svjedočim protiv njegovog prijatelja Nasera Kelmendija.”

(Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku