hamburger-icon

Kliker.info

Amina Kajtaz : Olmpijada je veliko iskustvo i podsticaj za naredna takmičenja

Amina Kajtaz : Olmpijada je veliko iskustvo i podsticaj za naredna takmičenja

06 Septembra
07:41 2016

amina7S ovogodišnjom učesnicom Olimpijskih igara, Mostarkom, Aminom Kajtaz susreli smo se kako bismo sumirali  dojmove sa velikog događaja u Brazilu.

Amina je veliki publicitet  doživjela samim pojavljivanjem na otvaranju Olimpijskih igara gdje su je zapazili brojni svjetski mediji i opisali kao jednu od najljepših učesnica Igara .

U razgovoru za Kliker  ona međutim  ističe kako to na nju nije mnogo uticalo i da joj mnogo više prija kad pročita da je prva Mostarka koja je imala priliku nastupati na ovom događaju. Treba istaći  da Amina dolazi iz sportske porodice, majka bivša plivačica, a otac proslavljena legenda Veleža Sejo Kajtaz koji je osvojio jedan od dva Kupa Maršala Tita.

Kliker: Možeš li nam reći kako si se opredijelila za ovaj sport?

Amina: Plivanjem sam se počela baviti prije 13 godina. Upisale su me mama i sestra koje su se također bavile tim sportom i prenijele ljubav na mene. Počela sam u PK Velež, potom sam prešla u PK Jug Dubrovnik, a sada sam ponovo član matičnog kluba.

amina4Kliker: Koliko često treniraš i način na koji treniraš?

Amina: Treniram 3 puta na dan, imam dva plivačka treninga i jedan u teretani.

Kliker: Ko je tvoj uzor u plivanju?

Amina: Moj uzor u plivanju je zasigurno Michael Phelps, osvajač 23 olimpijske medalje, oborio je mnoge svjetske rekorde i jedan je od najboljih sportaša u svijetu.

Kliker: Jesi li trebala promijeniti mnogo navika kako bi uspjela u plivanju?

Amina: Pa naravno, plivanje je veliko odricanje od društva i škole. Nekako sam uspjela da uskladim školu i plivanje, vanredan sam student, nažalost nemam mnogo vremena za druženje s prijateljima, ali nekada i to stignem. Treba se odreći i još mnogo stvari, tu su svakodnevni treninzi koji oduzimaju mnogo vremena, a naravno u svemu tome treba pronaći vremena i za odmor koji je potreban da se ostvari što bolji rezultat.

Kliker: Šta za tebe znači odlazak na OI u Brazilu?

Amina: Odlazak na OI u Brazilu je velika čast za mene, pogotovo što sam prva Mostarka kojoj je to pošlo za rukom u individualnom sportu. Mislim da je ovo jedno veliko iskustvo za mene i podsticaj za naredna takmičenja, a nadam se i narednim OI ukoliko budem vrijedno trenirala.

amina1Kliker: Pošto smo upoznati sa pričom da si morala napustiti svoj matični klub i odseliti u Dubrovnik, možeš li nam pojasniti šta te je sprečavalo da treniraš u Mostaru?

Amina: Pa nažalost u Mostaru nemamo zatvoreni 50 metarski bazen, imamo samo bazen od 25 metara u Rodoču i to nisu dovoljni uslovi da bi se osigurao dobar rezultat. U početku sam trenirala u skromnom bazenu koji se nalazi u gradskoj banji veličine 12,5 metara, a to te zaista koči da postigneš nešto više. Jednostavno bila sam primorana da odem u Dubrovnik gdje imaju vrhunske uslove u sklopu jedne ustanove.

Kliker: Da li si zadovoljna s tretmanom koji vam je pružen u Riju?

Amina: Pa zadovoljna sam organizacijom u Riju, ali svakako mislim da je moglo biti bolje što se tiče hrane, stanova. Trebali su riješiti probleme sa sigurnošću jer su to Olimpijske igre i očekuje se da sve bude na jednom visokom nivou, ali ipak kada gledamo ekonomsku situaciju u Brazilu, mislim da je dobro i ovo što su učinili.

Kliker: Kakva je atmosfera vladala u našem timu?

Amina: U našem je timu zaista vladala dobra atmosfera. Svi smo se svaku veče zajedno družili, a najviše vremena sam provodila  sa ženskim predstavnicama jer smo bile zajedno u sobi, ali i sa ostalim učesnicima naravno.

Kliker: Da li se neko isticao u našem taboru nekom specifičnom osobinom?

Amina: Svi su nekako podjednako zanimljivi, simpatični, tako da ne bih izdvajala nikoga posebno.

Kliker: Tvoje mišljenje o rezultatima BiH u Brazilu, šta je ključno za bolje rezultate u Tokiju 2020. godine?

Amina: Mislim da su ovo jako dobri rezultati u Brazilu, smiješno je bilo očekivati nešto veliko od mene i Čeprkala koji smo jako mladi, smatram da nam fali iskustva i velikih takmičenja, ali pred nama su godine i velikim trudom možemo očekivati nešto veće na OI u Tokiju. U prošlosti sam spominjala da sam ja uspjeh postigla samim odlaskom u Brazil. Očekivali smo veći rezultat od Amela Tuke, ali vidjelo se da je Amel zaista dao sve od sebe i trebamo biti ponosni što smo imali predstavnika naše države u polufinalu.

Kliker: Trenutak iz Brazila koji je ostavio najveći utisak na tebe?

Amina: Pa to je sigurno izlazak na Marakanu gdje smo odšetali krug pred ogromnim brojem ljudi i to je zaista nevjerovatan osjećaj. To  je jednostavno san  svakog sportaša.

Kliker: Da li je bilo susreta sa poznatim ličnostima i ko je ostavio najveći utisak na tebe?

Amina: Susrela sam se s poznatim ličnostima kao što su: Nadal, Ana Ivanović, Novak Đoković, Ivana Spanović, Michael Phelps, Usain Bolt. Zasigurno da je najveći utisak na mene ostavio Novak Đoković koji je jako simpatična osoba. Slikao se sa svima u olimpijskom selu, zaista je imao razumijevanja za svakoga. On treba da bude uzor svakom sportašu.

Kliker: Koji su tvoji planovi za budućnost, da li se nadaš plasmanu na iduće OI?

Amina: I u budućnosti ću se sigurno nastaviti baviti plivanjem, ali ne želim spominjati svoje planove zato što ne znam da li će se oni ostvariti. Jedino mogu reći da ću u narednom periodu dati sve od sebe pa šta bude.

Kliker: Za kraj možeš li nam izdvojiti neku anegdotu, neki zanimljiv događaj iz Brazila?

Amina: Bilo je dosta tih zanimljivih anegdota i događaja, ali ostavljam to za naredni put.

Kliker: Hvala ti na izdvojenom vremenu i želimo ti mnogo sreće i uspjeha u daljnjem radu.

Harun Šetka (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku