hamburger-icon

Kliker.info

Američko društvo geologa : Los Angeles će nestati u potresu

Američko društvo geologa : Los Angeles će nestati u potresu

17 Aprila
12:07 2008
Studija prema kojoj je ogromno razaranje juga Kalifornije gotovo neizbježno nikako ne ide u prilog stanovnicima: em ostaju bez domova, em će osiguravajuća društva prije potresa dići premije na nekretnine.Američko geološko društvo objavilo je prva državna predviđanja potresa za Kaliforniju i izgledi nisu dobri.Studija otkriva da postoji čak 99,7% vjerojatnosti da potres magnitude 6,7 ili jači pogodi Kaliforniju do 2037. godine, dok vjerojatnost potresa magnitude 7,5 ili više iznosi 46%.Trogodišnju studiju naručio je Kalifornijski ured za potrese, javna agencija koju financiraju privatne tvrtke.Vjerojatnosti su proizašle iz modela koji u obzir uzima empirijske podatke iz prethodnih potresa, najnovije fizikalne podatke iz raznih izvora te precizne satelitske podatke o pomicanju na površini Zemlje."To je najpotpunije predviđanje potresa ikada izrađeno za Kaliforniju", kaže Tom Jordan, direktor Centra za potrese južne Kalifornije.
Gomilanje energije
Studija je fokusirana na specifične brazde između tektonskih ploča i urbana područja, ali daje i predviđanje za čitavu regiju.
Tako bi stanovnici južne Kalifornije trebali biti mrvicu zabrinutiji jer vjerojatnost potresa magnitude od najmanje 7,5 prije 2037. godine iznosi 37% za jug, dok za sjever Kalifornije iznosi 15%.To je djelomično i zato jer na jugu u posljednje vrijeme nije bilo seizmološke aktivnosti, pa znanstvenici zaključuju da tom području slijedi vrlo razorni potres.Potres poput onog koji je pogodio San Francisco 1906. godine na jugu se nije dogodio od 1857. Južna polovica od 1300 kilometara dugačke Brazde San Andreas prolazi kroz južnu Kaliforniju, a tu nije zabilježena razorna seizmološka aktivnost od 1680. godine.Predviđanje iz iste studije govori kako postoji 67% šansi da potres magnitude 6,7 pogodi Los Angeles prije 2037. godine, dok za područje San Francisca ona iznosi 63%."U tim brazdama se čitavo vrijeme akumulira ogromna energija, što razorni potres čini vrlo vjerojatnim", rekao je Jordan.  (Kliker.info-Net.hr)
Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku