hamburger-icon

Kliker.info

Američki diplomata Peter Galbraith : Hrvati su nas pitali za iransko oružje!

Američki diplomata Peter Galbraith : Hrvati su nas pitali za iransko oružje!

25 Septembra
04:37 2013
Ideja da se hrvatska vojska i snage Bošnjaka i bosanskih Hrvata 1994. godine naoružaju iranskim oružjem nije ni američka, a ni moja. Ona je, pretpostavljam, plod razgovora iranske i bosanske vlade. Onda su Bosanci došli hrvatskim zvaničnicima i pitali ih može li se taj posao uraditi kroz Hrvatsku.Zvaničnici Hrvatske su se obratili meni pitanjem kakav je stav SAD-a. Mi smo odgovorili da mi stav o tome nemamo. Za Zagreb je to, sasvim ispravno, značilo da nismo protiv – kazao je u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ nekadašnji ambasador SAD-a u Zagrebu Piter Galbrajt (Peter Galbraith).S njim smo razgovarali jučer u trenutku kada je ulazio u parlament američke savezne države Virdžinija, gdje je poslanik Demokratske stranke. 

Prema informacijama koje posjedujemo, Vi ste 27. aprila 1994. godine imali sastanak s ministrom Matom Granićem, koji Vam je prenio upit Franje Tuđmana o ovome. I Vi ste Vašingtonu sugerirali da SAD ne treba imati stav.

– Upravo tako. Moj prijedlog Vašingtonu je da damo odgovor u kojem ćemo reći da nemamo odgovor. Po meni, Hrvati će to razumjeti kao da mi nismo protiv. Samo da znate jednu bitnu stvar – tu se uopće nije radilo samo o iranskom oružju. Štaviše! Većina oružja koje je krijumčareno nije dolazilo iz Irana već iz Rusije i drugih republika nekadašnjeg Sovjetskog saveza. Sve je to kupovano na crnom tržištu i glavnina oružja i opreme, dakle, potjecala je s područja bivšeg SSSR-a.

Ne sjećate se količina oružja?
– Nije da se ne sjećam. Ja ustvari nikada nisam ni znao količine ili sadržaj isporuka.

No, kad govorimo posebno o iranskim isporukama, pojavili su se – ne samo u Vašingtonu – glasovi koji su upozoravali na to da se time pojačava iranski utjecaj.

– Mislim da je to plod politizacije koju je stvorio Henri Hajd (Hide). Taj republikanac na svaki je način nastojao smijeniti predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton). Kada nije uspio na ovome da provede smjenu predsjednika, onda se bacio na to da ga smijeni zbog Monike Levinski (Monica Lewinsky).Stoga smatram i smatrao sam da ta priča o iranskom utjecaju nije bila realna prijetnja, već plod političkih manipulacija koje su pravili Hajd i još neki republikanci. Oni su se nadali da će time uspjeti poraziti Klintona na izborima 1996. godine.
Kad im sve to nije prošlo za rukom, Hajd je htio istraživati čak i moj privatni život, iako je znao da sam u to vrijeme samac.

Postigli dogovor

Možete li se sjetiti detalja, kada je dil postignut i oružje krenulo, ko je uzimao koliko? Koliko je išlo HV-u, koliko HVO-u, a koliko Armiji RBiH?

– Ako se dobro sjećam, trećina te robe išla je Hrvatima (HV i HVO). Ostalo je išlo Armiji RBiH. Ali sve ovo je već dostupno javnosti. Hajd je organizirao velika saslušanja u Kongresu o ovoj temi. Na kraju svega, kada je postalo jasno da ovdje nema nikakvih problema, onda je istražna komisija izdala izvještaj.

Ako Vas dobro razumijem, priča o iranskom utjecaju za Vas je bila pretjerivanje?

– Svi su govorili o Irancima. No, pokazalo se da su sunitski ekstremisti, koji su se pojavili u BiH, mnogo veći izazov. Oni su produkt rata i bili su istinski problem! Muslimanski ekstremisti su vidjeli da je u toku rat u Bosni, ocijenili su da svijet, posebno Zapad, ne radi ama baš ništa dok muslimani ginu. Scene ubijanja u BiH i izvještaji o masakrima nad Bošnjacima privukli su ekstremiste.
Ironija te priče, međutim, u tome je da je SAD vojno intervenirao na strani muslimana i u BiH i na Kosovu. Naša se vojska borila protiv Srba, koji su hrišćani.Te se činjenice nikako nisu uklapale u percepciju i postavke muslimanskih ekstremista.

Smatrate li da je Vašington trebao odluku o švercu oružja donijeti i ranije?

– Ne! Prije te odluke mi smo imali bošnjačko-hrvatski rat. Vašington je smatrao da se taj rat mora pod hitno prekinuti. I mi smo uspjeli u tome s Vašingtonskim sporazumom. Čim smo postigli dogovor kojim je bošnjačko-hrvatski rat prekinut, ovo se pitanje pojavilo. I mi smo osigurali naoružavanje bošnjačkih i hrvatskih snaga.

Alijina zahvalnost

– Naša odluka da zažmirimo dok se Bošnjaci naoružaju i budu u stanju da se sami odbrane bila je ključna da bi se rat okončao.
Predsjednik Alija Izetbegović, malo prije svoje smrti, rekao mi je da su to što sam uradio i odluka koja je uslijedila nakon Tuđmanovog upita najvažnije stvari i zahvalio mi je na tome. Time smo za nekih 15 mjeseci postigli vojni balans u BiH. Do avgusta 1995. odnos vojne moći u BiH se promijenio, čime su otvorena vrata za potpisivanje Dejtona – kaže Galbrajt.

Podaci su povjerljivi
– Čak i kad bih tačno znao koje su sve količine oružja prošvercovane u Hrvatsku i BiH, to vam ne bih mogao reći. Ako tih podataka ima, oni su, sigurno, u dokumentima koji nose oznaku „povjerljivo“. No, mogu vam ponoviti i siguran sam u tačnost tih podataka da je to što je stiglo iz Irana bilo tek djelić oružja i opreme koja je dopremljena u BiH i Hrvatsku. Najvećim dijelom oružje je stizalo iz bivšeg SSSR-a – navodi američki diplomata.  Sead Numanović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku