hamburger-icon

Kliker.info

Amerikanci tvrde da imaju jasne dokaze da Iran pomaže pobunjenike u Iraku

Amerikanci tvrde da imaju jasne dokaze da Iran pomaže pobunjenike u Iraku

01 Septembra
10:30 2006

Glasnogovornik američkih oružanih snaga izjavio je da postoji jasan dokaz da Iran direktno pomaže neke pobunjeničke
skupine u Iraku. Takav komentar uslijedio je nakon najsmrtonosnijeg mjeseca za civile u Iraku od invazije na tu zemlju
2003. godine. U bagdadskoj četvrti Al-Mashtal prošlog četvrtka vidjele su se poznate scene koje podsjećaju na iračku pobunu: spaljeni, automobili, ranjenici koje se žurno prebacuje u bolnicu te američki i irački vojnici koji raščišćavaju uništeno nakon još jednog samoubilačkog bombaškog napada. U ovom napadu  automobil-bomba je eksplodirao oko stotinu metara od policijske postaje al-Rashad, usmrtivši dvojicu civila i ozlijedivši najmanje pet drugih. Sektaško nasilje u Iraku kulminiralo je u julu s gotovo tri i pol hiljade poginulih civila po čemu je taj mjesec najsmrtonosniji od invazije na tu zemlju u martu 2003. godine. Američki i irački dužnosnici optužili su strane borce, posebno one koji dolaze iz Jordana i Sirije, da igraju najveću ulogu u krvoproliću. Sada američki vojni dužnosnici kažu da postoji nedvojbeni dokaz da je Iran izravno umiješan u međuvjersko nasilje. Brigadni general Michael Barbero iznio je takvu optužbu na konferenciji za novinare u Pentagonu. Prema njegovim riječima, američki vojnici u Iraku nisu imali direktan kontakt s iranskim borcima, no on drži da postoji jasna veza između nasilja i Teherana.
"Iran je definitivno destabilizirajući čimbenik u Iraku. Vjerujem da je neosporno da je Iran odgovoran za uvježbavanje, financiranje i opremanje nekih od šiitskih ekstremističkih skupina i osiguravanje suvremenih eksplozivnih naprava".
General Barbero odbio je reći kakvu bi politiku Sjedinjene Države trebale primijeniti zbog iranske povezanosti sa zbivanjima u Iraku. On je ipak dometnuo da bi bilo kakva vojna akcija, kojom bi se htjelo prekinuti utjecaj Teherana, bila dugotrajna i složena.
"Radi se o inteligentnom i besšćutnom neprijatelju koji bi se vrlo brzo prilagodio našim mjerama. Neprijatelj ima
utjecaj u Iraku i mi se moramo paralelno prilagođavati situaciji što ičinimo".

(Kliker.info)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku