hamburger-icon

Kliker.info

Amerikanci sređuju BiH ako se do novembra lokalni političari ne dogovore

Amerikanci sređuju BiH ako se do novembra lokalni političari ne dogovore

11 Septembra
04:27 2008

Ko god je makar i pomislio da je preksinoćnji sastanak lidera sedam najjačih političkih stranaka u BiH sa Stjuartom Džonsom, novim zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, bio kurtoazne naravi, grdno se prevario. Džons je pažljivo slušao sve što su kazali Sulejman Tihić, Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija, Mladen Ivanić, Dragan Čović, Božo Ljubić i Safet Halilović, njegovi saradnici su bilježili svaku njihovu riječ, a on je u tipičnom američkom maniru prenio neke od stavova svoje vlade.

OHR neće biti ukinut

Dugo i pažljivo pripremani sastanak sa Džonsom, u sarajevskoj rezidenciji američkog ambasadora u BiH Čarlsa Ingliša, počeo je preksinoć u 19,30 sati dobrodošlicom. Završio je oko 22,20 sati.Šta je američki diplomata, zadužen za Evropu, kazao političkim liderima BiH? U najkraćem, rekao im je da  za dogovor imaju vremena do kraja novembra i da Sjedinjene Američke Države insistiraju da se situacija u BiH što prije razriješi.Kako „San“ saznaje iz svojih izvora, Stejt department je u vrh svojih budućih prioriteta stavio Bosnu i Hercegovinu. Naime, Amerikanci su spremni da nakon predsjedničkih izbora, bez obzira hoće li pobijediti Barak Obama ili Džon Mekejn, potpuno preuzmu inicijativu u BiH.Naravno, to  nije nepoznato domaćim političkim liderima i neki od njih toga se i plaše pošto znaju za poslovičnu američku efikasnost u rješavanju problema. To se posebno odnosi na Milorada Dodika koji je posljednjih mjesec dana zategnuo svoje odnose sa američkim diplomatama. On je i jučer iz Banjaluke poslao poruku da je „neprimjereno i neprotrebno bilo kakvo angažovanje SAD-a u ustavnim promjenama u BiH“. Dan prije toga, grubo je napao američkog diplomatu Rafija Gregorijana, prvog zamjenika visokog predstavnika. Dodiku je preksinoć stao  zalogaj u grlu, a Mladenu Ivaniću  iz ruke je  ispao mobitel  kada su čuli da bi novi američki državni sekretar mogao biti Ričard Holbruk.Šta su ovdašnji političari preksinoć kazali Stjuartu Džonsu? Dodik je rekao da insistira na prihvatanju RS „u sadašnjem kapacitetu“ i zatražio je ukidanje OHR-a kada se riješi pitanje državne imovine i status Brčkog uz napomenu da od tog trenutka on neće priznavati  OHR, a najavio je i da će RS sama obaviti popis stanovništva.OHR neće biti ukinut niti će Dodik od od entiteta RS praviti svoju državu – kazali su jučer izvori „Sana“ iz međunarodne zajednice. Jedan od učesnika preksinoćnjeg sastanka izrazio je sumnju da će u martu aktuelni bh. politički lideri ostati na svojim funkcijama, iz raznoraznih razloga.Ivanić je rekao da je zadovoljan što pojedini političari iz Federacije BiH prihvataju RS u sadašnjem kapacitetu ne pominjući njihova imena. Na naše jučerašnje pitanje na koga je konkretno mislio, on je odgovorio: „Na Harisa Silajdžića i Safeta Halilovića“.

Povratak aprilskom paketu

Halilović je preksinoć kazao da je „lažna dilema da li neko nekoga priznaje, jer je sve priznato u Dejtonskom sporazumu“. Pomalo izgubljeni Božo Ljubić pričao je da vrijeme do ljeta iduće godine iskoristiti za najveći dio posla na ustavnim promjenama. Dragan Čović je bio precizan – BiH sa ovakvom unutrašnjom organizacijom, bez ustavnih promjena, nema nikakve šanse u evropskim integracijama.

Sulejman Tihić je sasvim zadovoljan što SAD žele da se uključe u sve procese u BiH i on je posebno naglasio da sadašnje državne strukture neće moći ispuniti uslove iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Tihić je govorio i o nepohodnosti ustavnih promjena zalažući se za povratak paketu ustavnih amandmana iz aprila 2006. Dodik se odmah upetljao i podvukao da je „aprilski paket mrtav“. Ne treba, međutim, zaboraviti da Amerika i dalje stoji iza aprilskog paketa ustavnih promjena kao prvog koraka u reformi Ustava BiH.Zlatko Lagumdžija se preksinoć prvo ogradio od ostalih bh. političkih lidera naglašavajući da su oni „šestorka na vlasti“ i objasnio da su upravo oni doveli zemlju do dna. Kazao je da ne vidi kako šestorica na vlasti mogu riješiti „da imamo jedinstvenu Republiku Srpsku kao poludržavu ili skoro državu, da imamo treći entitet samo na dijelu Federacije, a da ostatak Federacije bude cjelovita BiH“.- Kada bi im uspjelo da se dogovore i to riješe, dobili bi Nobelovu nagradu za fiziku – kazao je Lagumdžija.Preksinoćnja radna večera završena je bez konkretnog dogovora. Stjuart Džons otputovao je  u Vašington s jasnom slikom o BiH i njenim liderima i sada samo preostaje da Amerikanci počnu povlačiti konkretne poteze koji će ozdraviti BiH. Jedan od prvih, kako saznajemo, bit će potpuno približavanje BiH NATO savezu. U narednih šest mjeseci mogu se očekivati i radikalni rezovi u našoj zemlji, pa i u onom što  ima personalni karakter. U prevodu to znači i smjenjivanje političara koji blokiraju državu.

Političari  opet šire strah

– Predizborna kampanja se vodi istom,nacionalističkom, retorikom širenja straha od drugih, kao i sve prethodne. To je paradoks i ironija. Niko od običnih građana, bilo da su Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, nije mi rekao da mu treba zaštita od pripadnika drugih naroda. Problemi u svim dijelovima BiH su isti – nezaposlenost, korupcija, obrazovanje. Međutim, kada se uđe u izbornu kampanju sve se vraća na retoriku koja vodi produbljivanju podjela i onda građani zaborave pitati političare koliko su radnih mjesta otvorili, šta su uradili u obrazovanju, koliko je škola popravljeno, koliko je poboljšana zdravstvena zaštita, kolike su plaće – kazao je jučer visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

Gelbard: Novi pristup Balkanu

Nimalo slučajno, upravo u vrijeme boravka Stjuarta Džonsa u Sarajevu, na Kosovu je boravio drugi američki diplomata Robert Gelbard. On je najavio novu američku politiku na Balkanu, ne objašnjavajući detaljnije šta to podrazumijeva.Gelbard je bio specijalni izaslanik bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona za Balkan. Sada radi kao spoljnopolitički savjetnik predsjedničkog kandidata Baraka Obame i predsjednik je konsultantske kuće „Vašington globoal partners“.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku