hamburger-icon

Kliker.info

Amerikanci hoće koncesiju na Počitelj

Amerikanci hoće koncesiju na Počitelj

01 Novembra
07:10 2006

Piše: Edina Kamenica(Oslobođenje)

 

 

 

U tišini i mimo interesa, znanja i ucešca svih nadležnih državnih institucija, a uz širokogrudu potporu USAID-a, mjesecima vec traju pripreme za prepuštanje grada Pocitelja – Amerikancima. Tacnije, mješovitoj americko-italijanskoj firmi, koja, pouzdano saznajemo, najozbiljnije namjerava neposredno uz zidine postojeceg sagraditi drugi grad, pun hotela i

vila . Za probranu svjetsku klijentelu. S tim što bi dobili i koncesije za sam drevni grad!?   Pitanje je i ima li ova informacija ikakve veze s upucivanjem u Pariz, u sjedište UNESCO-a, putem nadležnih državnih institucija, zahtjeva za stavljanje Pocitelja na listu kandidata za najprobranije društvo zašticene svjetske baštine? "Novi Pocitelj", kazao je direktor projekta Dejvid King, "bio bi neposredno uz stari… Hotel, sa pet zvjezdica, kojeg namjeravamo graditi, gledao bi u sam grad. Znaci, nalazio bi se uz same zidine", objasnio je Amerikanac, preneražen što sagovornici nisu bili oduševljeni idejom o "bosanskom Svetom Stefanu".  "A zašto ne Sveti Stefan", zapitao ih je King, dodavši da je to grad poznat u cijelom svijetu, ocito previdjevši da je to Pocitelj vec danas, a o cemu nesumnjivo govori i podatak da je još prije deceniju, upravo zbog dragocjene baštine, u konkurenciji 253 znacajna lokaliteta iz 70 zemalja, dospio na listu "100 ugroženih gradova svijeta". Na toj listi se našao još jednom, iz cega je kasnije proizašla izvedbena studija, velikim dijelom, osnova federalnoj vladi za posljeratnu obnovu Pocitelja. Inace, više od dva miliona maraka koje je Vlada FBiH uložila u oživljavanje grada, Kinga nisu impresionirala. Šta je to spram onog što smo mi spremni izdvojiti, prokomentarisao je jezikom kapitala, smetnuvši s uma da su ova sredstva i bukvalno morala biti otrgnuta od necijih gladnih usta.     A sve što se tim parama postiglo, poduzeto je najprije zbog toga da se u tihi grad vrate Pociteljci, da bi u njemu živjeli slobodni, sretni i – od svoga rada. Recimo, od prodaje soka narova.Nije nimalo nevažno gdje bi se taj hotel nalazio. Da li je sticaj okolnosti to što je planiran na vrhu Pocitelja? Zašto ne bi bio u nizini, pored rijeke?

Ili sve to ima veze sa koridorom 5c, koji bi trebalo proci upravo iznad grada? A blizu je i Medugorje… King je samo ponovio da "oni" hotel vide "tu", na vrhu.   "A da li znate da bi taj hotel, kao i ostali predvideni objekti, morali imati i vlastiti vodovod jer ovaj, što ga je finansirala federalna Vlada, može zadovoljiti samo potrebe stanovnika", upitan je iznenadeni Amerikanac.     "I nije li proces što ga vodite obrnut? Ne bi li svaki potencijalni investitor, pa i vi, trebalo da se ponaša prema uzusima koje vam mi dajemo, a da ni ne spominjemo instituciju tendera, bez cega se u ovakav projekat nigdje u civilizovanom svijetu ne bi zakoracilo", bilo je pitanje koje je takoder razocaralo Kinga.

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku