hamburger-icon

Kliker.info

Amerikanci brži od Putina: Američki Senat ratifikovao Protokol o punopravnom ulasku Crne Gore u NATO ?

Amerikanci brži od Putina: Američki Senat ratifikovao Protokol o punopravnom ulasku Crne Gore u NATO ?

29 Marta
00:36 2017

U američkom Senatu ratificiran je Protokol o prijemu Crne Gore u NATO.Devedeset sedam senatora je glasovalo za, a dva protiv. Za ratifikaciju Protokola bila je potrebna dvotrećinska većina. Ratifikaciju je podržalo 97 senatora dok su republikanci Rand Paul i Michael Lee protiv.

Procedura predviđa da sada svoj potpis na odobrenje Sjedinjenih Američkih Država da Crna Gora postane dio Alijanse treba da stavi američki predsjednik Donald Trump., javlja RTCG.

Mala, ali geopolitički važna

Protokol je do sada ratifikovan u 27 parlamenata zemalja članica NATO-a, dok se ubrzo okončanje ratifikacije očekuje i u Španiji.Republikanski senator Michael Lee, na početku današnje rasprave, kazao je da se protivi širenju NATO-a.

“Ne vidim kako će prijem Crne Gore, koja ima malu vojsku, manje vojnika nego pojedini naši distrikti policajaca, doprinijeti jačanju kolektivne bezbjednosti”, rekao je Lee.

On je dodao da nije dovoljno jak argument pojedinih senatora, da bi SAD trebalo da podrže članstvo Crne Gore, samo jer se tome protivi Rusija.

“Crna Gora će biti članica NATO-a, ali nadam se da će nova administracija razmotriti reformu Alijanse”, poručio je Lee.

Demokratska senatorka Jeanne Shaheen kazala je da SAD moraju podržati članstvo Crne Gore zbog veće bezbjednosti u Evropi i smanjenju ruskih aspiracija.

“Priznajem da je Crna Gora mala zemlja, ali geopolitički izuzetno važna. Njenim članstvom skoro sve države koje imaju izlazak na Jadransko more biće članice Alijanse čime se jačaju južne granice tog saveza”, rekla je Shaheen, ocjenjujući da će prijem Crne Gore ojačati stabilnost na Balkanu.

Ona je navela da je Rusija pokušala da izvede državni udar u Crnoj Gori i da smijeni legitimno izabranu Vladu.Shaheen je dodala da žali što Protokol nije usvojen ranije u Senatu.

Ostalo još posla, napredak dovoljan

Demokratski Senator Chris Murphy kazao je da je ubijeđen da će NATO biti snažniji ukoliko mu se pridruži Crna Gora.

“Iako je mala zemlja pozicija Crne Gore vrlo je značajna. Crna Gora je napravila veliki napredak u bezbjednosnom sektoru i oblasti vladavine prava. Ministarstvo odbrane je modernizovalo Vojsku. Ostalo je još posla koji će biti urađen kada se Crna Gora priključi Alijansi”, dodao je Murphy.

On je dodao da mu je drago što će Senat podržati proširenje NATO-a ogromnom podrškom.

“Ulazak Crne Gore važan je i zbog daljeg jačanja stabilnosti Balkana, pogotovo ako se ima u vidu da Rusija želi da destabiluzije taj region, kako bi stvorila krizu u Evropi i za NATO”, naveo je Murphy, dodajući da su ruski državljani pokušali državni prevrat na dan parlamentarnih izbora.

SAD, kako je dodao, moraju pojačati prisustvo na Balkanu, jer je, tvrdi on, Trumpova administracija ostavila taj region u vakuumu.

“Bez novih projekata za jačanje stabilnosti i demokratije na Balkanu, taj prostor na neki način bi bio prepušten Rusiji”, smatra Murphy.

Republikanski senator iz Ohia Rob Portman kazao je da crnogorske institucije nijesu idealne, ali da je napravljen dovoljan napredak za članstvo u Alijansi.Senator Ron Johnson ocijenio je da je Crna Gora pokazala posvećenost NATO-u, poručujući da će učlanjenje doprinijeti daljem razvoju stabilnosti Evrope.

“Crna Gora je pokazala i posvećenost razvoju međunarodne bezbjednosti jer je učesnik mirovne misije u Avganistanu. Nije bilo tako davno kada je Balkan bio nestabilan, ali sada kada su Hrvatska, Slovenija, Albanija a ubrzo i Crna Gora dio Alijanse, stvari se mijenjaju”, kazao je Johnson i poručio da SAD moraju poslati poruku kako Rusija ne može uticati na proširenje Alijanse.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku