hamburger-icon

Kliker.info

Američka srednjoškolka: Bosanci samo sjede i piju kafu

Američka srednjoškolka: Bosanci samo sjede i piju kafu

27 Avgusta
16:28 2013
Blog američke srednjoškolke koja je boravila u Bosni i Hercegovini na studijskoj razmjeni učenika, na zanimljiv način prikazuje savremene običaje nas Bosanaca. Već prvog dana boravka u Sarajevu srednjoškolka iz Oregona Katie Wells bila je prinuđena sjediti u kafiću uz beskrajni razgovor, što je za nju predstavljao svojevrstan šok: "Kafa sve vrijeme! Bosanci vole kafu i za njih je normalno da u kafiću s prijateljima sjede i po nekoliko sati i pričaju. Kada smo tek stigli u Sarajevo, sjedenje uz kafu duže od 20 minuta činilo nas je anksioznim. Do kraja našeg puta, zatekli smo se da i mi sjedimo u kafiću četiri do pet sati" – napisala je Keti u svom blogu kojeg je prenio i State Department.

Njena strast prema kulturi, jeziku i hrani savršeno se uklopila sa bh. običajima, navodi Keti, a kao najupečatljiviji dio svog istraživanja u BiH izdvaja učenje bosanskog jezika. Osjećala se ponosno kada je jednog jutra s gazdaricom kod koje je stanovala razgovarala na bosanskom."Samo smo izvadile posuđe iz mašine za pranje, ona me tada upitala za fakultet i šta želim studirati. To nije bio poseban razgovor onima koji su bili s nama, ali meni je to mnogo značilo. Imala sam pravi razgovor s "mamom-domaćinom", nešto što nismo bile u stanju učiniti ranije – navodi Katie.

Otvorenog uma           
Druženje s ovom bh. porodicom pomoglo je Keti da nauči cijeniti raznolikosti. Rad za opće dobro postao je važan dio njenog rasporeda. Volontirala je u sirotištu, penzijskom centru, što joj je pomoglo da pobjegne od stereotipa."Bosna me mnogo promijenila. Sada sam više otvorenog uma i pokušavam razmišljati malo drugačije nego što sam to radila prije – napisala je Katie.(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku