hamburger-icon

Kliker.info

Amerika ponovo razmatra ideju o imenovanju specijalnog izaslanika za Balkan?

Amerika ponovo razmatra ideju o imenovanju specijalnog izaslanika za Balkan?

15 Januara
15:09 2010

Sjedinjene Američke Države razmatraju ideju o imenovanju specijalnog predstavnika za zapadni Balkan, saznaje "Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora. Nakon što se butmirska inicijativa pokazala neuspješnom, u Stejt departmentu su se odlučili vratiti ranijoj inicijativi kojom bi SAD mogle imenovati visokog diplomatu koji bi se puno radno vrijeme angažirao na rješavanju pitanja zapadnog Balkana, ali u prvom redu BiH.

Mrtva tačka         Ova informacija potvrđena je našem listu iz više pouzdanih izvora. Kako saznajemo, u toku su intenzivne konsultacije i dogovori, jer SAD žele ovu odluku, ako do nje u konačnici dođe, koordinirati s naporima Evropske unije, ali istovremeno pokazati da su odlučne da se stvari u BiH pomjere s mrtve tačke. Kongres SAD u posljednjoj rezoluciji o BiH, koja je donesena prije nekoliko mjeseci, pozvao je upravo na imenovanje specijalnog izaslanika kao najefikasniji način da se koordiniraju napori međunarodne zajednice i domaćih političara na postizanju konačnog dogovora. Isprva, dok su na čelu EU bili bivši visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Havijer Solana (Javier) i švedski ministar vanjskih poslova Karl Bilt (Carl Bildt), ova ideja ostala je nerealizirana i stavljena je na led. Umjesto toga, pokrenut je tzv. "butmirski proces".No, kako navode izvori, s obzirom na to da su se ti napori pokazali neuspješnim, na sto je vraćena mogućnost imenovanja specijalnog izaslanika. Ona u potpunosti korespondira sa željama novih zvaničnika EU, posebno Ketrin Ešton (Catherine Ashton), nove visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU, te španskog predsjedavanja Unijom.

Intenzivne konsultacije    Za sada su, kako nam je rečeno, u toku intenzivne konsultacije za osiguravanje pune međunarodne podrške budućem eventualnom izaslaniku te načinu na koji će on koordinirati svoj rad s Ešton i španskim predsjedavanjem. Odranije je zamišljeno da bi to trebao biti srednje visok nivo diplomate koji bi više radio na fokusiranju stavova prijestonica te istovremeno vršio snažan pritisak na domaće političke lidere da se postigne dogovor u BiH, kako se situacija ne bi dalje komplicirala, posebno jer predstoji predizborna kampanja. Imena mogućih kandidata za ovu funkciju još su u tajnosti, ali adminstracija američkog predsjednika Baraka Obame (Barack) od samog početka je preuzela praksu imenovanja specijalnih izaslanika, koji su već imenovani za Pakistan i Afganistan, Bliski istok i još neke svjetske regione.

Moratinos dolazi u februaru?          Prema nezvaničnim informacijama iz diplomatskih izvora, ministar vanjskih poslova Španije Migel Anhel Moratinos (Miguel Angel) namjerava u februaru posjetiti BiH u sklopu široke međunarodne inicijative da se ne prestane s pokušajima rješavanja problema u našoj zemlji.

Incko s političkim direktorom EU u Madridu       Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) rekao je jučer u Madridu na sastanku političkih direktora zemalja EU da zbog nedostatka konsenzusa u posljednje tri godine nije donesena ili provedena nijedna važna reforma koja bi BiH učinila funkcionalnijom državom, saopćeno je iz OHR-a. Incko je istakao da bi za BiH značajan faktor stabilizacije bio ako zemlja napravi daljnji napredak u pogledu zahtjeva za članstvo u NATO-u, ali da taj napredak dosta zavisi od toga prihvata li političko rukovodstvo u BiH pozitivan i praktičan pristup.

Ambasada: Nema planova da se kreira pozicija specijalnog predstavnika           Trenutno nema planova da se kreira pozicija specijalnog predstavnika SAD-a za zapadni Balkan, rečeno je danas Feni u američkoj ambasadi u Sarajevu.U Ambasadi naglašavaju kako SAD ima permanentno i snažno prisustvo u našoj zemlji kroz ambasadu koja radi direktno sa i u ime najviših nivoa američke vlade. (Kliker.info-Dnevni avaz-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku