hamburger-icon

Kliker.info

Amerika hvali ali i kritikuje Siriju

Amerika hvali ali i kritikuje Siriju

13 Septembra
09:03 2006

 

Sjedinjene Države hvale reagovanje sirijskih vlasti na teroristièki napad na ambasadu Sjedinjenih Država u Damasku. Meðutim, administracija predsjednika Buša ponovo upuæuje Damasku kritike zbog pružanja utoèišta organizacijama za koje amerièki zvaniènici vjeruju da su umiješane u terorizam.

Napad èetvorice muškaraca imprvizovanim bombama i vatrenim oružjem, sprijeèili su sirijski stražari u ambasadi i pripadnici bezbjednosnih snaga i to reagovanje je izazvalo neuobièajenu amerièku zahvalnost Damasku i diplomatske kontakte na visokom nivou. Ipak, postojeæa zategnutost je bila oèigledna ubrzo posle incidenta, kada je sirijska ambasada u Vašingtonu ustvrdila da politika Sjedinjenih Država potpiruje ekstremizam na Bliskom istoku, a Državni sekretarijat uzvratio novim kritikovanjem Sirije zbog navodnog podržavanja terorizma. Državni sekretar Kondoliza Rajs, tokom posjete Kanadi, izjavila je da administracija predsjednika Buša veoma cijeni naèin na koji je Sirija reagovala na napad i izjavila sauèešæe zbog smrti pripadnika sirijskih bezbednosnih snaga koji je poginuo u napadu. U Bijeloj kuæi, portparol Toni Snou je izjavio da su Sjedinjene Države zahvalne Siriji za spreèavanje napada, koji – kako je rekao – naglašava koliko je važno da Sirija postane saveznik u borbi protiv terorizma. Sirijska ambasada u Vašingtonu je uzvratila jetkim saopštenjem za novinare, u kojem se kaže da je za žaljenje što politika Sjedinjenih Država raspiruje na Bliskom istoku ekstremizam, terorizam i antiamerièko raspoloženje. Na konferenciji za novinare, zamjenik portparola Državnog sekretarijata Tomas Kejsi je ponovio da Sirija dopušta ekstremnim Palestincima i drugima da naðu utoèište na njenom tlu. Ne optužujuæi Siriju da stoji iza napada na ambasadu, Kejsi je rekao da bi napad trebalo da navede Damask da preispita svoj stav.

«Moj odgovor na to saopštenje za novinare bi bio poziv Sirijskoj vladi da još jednom, kao što smo mi to èesto èinili, preispita svoju politiku i riješi da li je dalje podržavanje terorizma u stvari odgovarajuæi naèin da se ide dalje. Još jednom, što pokazuje i ovaj današnji incident, teroristièke akcije ne poznaju granice. Terorizam može da pogodi svakoga.»

Državni sekretrijat veæ dugo svrstava Siriju meðu državne pokrovitelje terorizma i diplomatski kontakti su minimalni, a ambasador je povuèen iz Damaska prije više od godinu i po dana. Meðutim, Kejsi je izjavio da se amerièki otpravnik poslova Majkl Korbin juèe susreo amerièki na poprištu napada sa sirijskim ministrom unutrašnjih poslova Bašemom Abdel-Madžidom, koji je obeæao da æe preduzeti sve mjere za obezbjeðenje ambasade, ukljuèujuæi i uspostavljanje nove bezbjednosne zone u tom delu grada. On je dodao da su amerièke diplomate dobile slièna uvjeravanja u telefonskom razgovoru sa zamjenikom sirijskog ministra inostranih poslova Ahmedom Arnusom.

Kliker.info

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku