hamburger-icon

Kliker.info

Americki zvanicnici Tadicu jos jednom kazali da referenduma o odcjepljenju RS nece biti

Americki zvanicnici Tadicu jos jednom kazali da referenduma o odcjepljenju RS nece biti

08 Septembra
03:47 2006

Drzavna tajnica SAD Condoleezza Rice primila je danasu  predsjednika Srbije Borisa Tadiæa, nakon njegovog jucer 

anjeg sastanka sa njenim zamjenikom i specijalnim izaslanikom za BalkanNicholasom Burnsom, izjavila je nakon

sastanka pomocnica drzavne tajnice Rosemary di Carlo. Stabilnost regije te promocija euro-atlantskih integracija predstavljaju glavne ciljeve amerièke politike prema južnoistoènoj

Europi, kaže gospodja Di Carlo. Nerješeno pitanje statusa Kosova predstavlja veliki faktor nestabilnosti u regiji:
 
Trebamo rješiti pitanje statusa Kosova u kontekstu spomenutih ciljeva.  Moramo naæi realistièno rješenje, koje æe omoguæiti buduænost Kosova kao multietnièkog društva, a koje æe biti prihvatljivo svim stanovnicima Kosova.

Di Carlo je, medjutim, upozorila da æe se rješenje statusa Kosova naæi jedino ukoliko obje strane budu maksimalno fleksibilne i predane iskrenim i temeljitim pregovorima.

Gospodja di Carlo kaže da eventualna neovisnost Kosova ne postavlja presedan za legalnost referenduma u Republici Srpskoj, s ciljem da se RS odcijepi of Bosne i Hercegovine:

 Daytonski sporazum, kojeg je medjunarodna zajednica i Vijeæe sigurnosti prihvatilo, odredio je granice Bosne I Hercegovin

e.  Te su granice èvrste. Referendum u Republici Srpskoj nije opcija, naglasila je Rosemary di Carlo

Danas je Glavna tužiteljica haaškog tribunala Carla del Ponte izjavila u Beèu da je srbijanska vlada sposobna uhapsiti generala Ratka Mladiæa “još ovo poslijepodne, ukoliko to srbijanska vlada zaista želi”.  Rosemary di Carlo kaže da Sjedinjene Države oèekuju da se srbijanska vlada drži nedavno izradjenog “akcionog plana” te da uhiti optuženike za ratne zloèine  Koliko ja razumijem, akcioni plan sadrži i stavku da æe general Mladiæ biti uhiæen, ukoliko se dobrovoljno ne preda. Nadamo se da æe se Vlada Srbije pridržavati tog obeæanja.

Tužiteljica Carla del Ponte danas je takodjer rekla da mnogi poèinitelji ratnih zloèina možda nikada neæe izaæi pred Haaški tribunal, s obzirom da sud završava svoje aktivnosti u sklopu izlazne strategije koju je odredilo Vijeæe sigurnosti UN-a. No, pomoænica amerièke državne tajnice naglašava da æe medjunarodna zajednica suditi Mladiæu i Karadžiæu, kada budu uhiæeni: 

Politika je Sjedinejnih Država da æe vrata tribunala za ratne zloèine uvijek ostati otvorena za Radovana Karadžiæa i Ratka Mladiæa.  Mislimo da iskreno pomirenje u tom dijelu svijeta neæe biti moguæe dok njih dvojica ne izadju pred sud. Stoga je vrlo bitno da im se sudi. zakljuèila je pomoænica gospodje Rice za Evropu, Rosemary di Carlo

VoA/Kliker.info

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku