hamburger-icon

Kliker.info

Američki sud dopustio Trumpu da postupno ukine emigrantsku humanitarnu zaštitu

Američki sud dopustio Trumpu da postupno ukine emigrantsku humanitarnu zaštitu

15 Septembra
16:18 2020

Američki žalbeni sud  je stao na stranu predsjednika Donalda Trumpa zbog odluke njegove administracije da okonča humanitarnu zaštitu za stotine hiljada emigranata, od kojih mnogi desetljećima žive u Sjedinjenim Državama.

Presudom od 2 na 1, vijeće od tri suca 9. kalifornijskog američkog žalbenog suda sa sjedištem u Kaliforniji preinačilo je odluku nižeg suda koja je blokirala Trumpov potez da postupno ukine takozvani privremeni zaštićeni status (TPS) za ljude iz El Salvadora, Haitija, Nikaragve i Sudana.

Očekuje se da će presuda također utjecati na status ljudi iz Hondurasa i Nepala, koji su pokrenuli zasebnu tužbu koja je obustavljena prošle godine čekajući ishod šireg slučaja.

Presuda žalbenog suda znači da će ti imigranti morati pronaći drugi način da legalno ostanu u Sjedinjenim Državama ili odu nakon razdoblja ukidanja koje će trajati najmanje do početka marta, a dulje u slučaju onih iz Salvadora.

Sutkinja Consuelo Callahan, imenovana od bivšeg republikanskog predsjednika George W. Busha, napisala je u mišljenju na 54 stranice da Trumpove odluke administracije o postupnom ukidanju zaštite nisu podložne provjeri i stoga ih nije trebalo blokirati.

Callahan je također odbacila tvrdnju tužitelja da je Trumpova prošla kritika nebijelih, neeuropskih imigranata utjecala na odluke TPS-a.

Iako ne odobravamo uvredljivu i omalovažavajuću narav predsjednikovih izjava, smatramo poučnim da su se ove izjave prvenstveno dogodile u kontekstima koji su odvojeni i nisu povezani s politikom ili odlukama TPS-a“, napisala je.

Advokat Američke unije za građanske slobode iz Južne Kalifornije, koji zastupa tužitelje u tužbi, rekao je u ponedjeljak da planiraju potražiti još jedan “en banc” pregled predmeta od strane 11 sudaca žalbenog suda.

Advokat Ahilan Arulanantham nazvao je odluku “duboko pogrešnom” tokom poziva s novinarima i rekao da bi se slučaj na kraju mogao žaliti Vrhovnom sudu SAD-a, ovisno o ishodu zahtjeva za širu reviziju žalbenog suda.

Ukidanje TPS-a za Haićane također je predmet zasebne parnice na 2. američkom okružnom žalbenom sudu u New Yorku. Žalbeni sud saslušao je argumente u tom slučaju u julu, ali još nije donio odluku.

Trump je svojim predsjedništvo i predizbornu kampanju 2020. protiv demokratskog izazivača Joea Bidena obilježio restriktivnom imigracijskom politikom.

TPS omogućuje strancima čije matične zemlje proživljavaju prirodnu katastrofu, oružani sukob ili neki drugi izvanredni događaj da ostanu u Sjedinjenim Državama i zatraže radne dozvole. Status mora povremeno obnavljati sekretar Nacionalne sigurnosti koji ga može produžiti na razmake od šest do 18 mjeseci.

Trumpova administracija tvrdila je da se većina zemalja u programu oporavila od povezanih katastrofa ili sukoba, dok se status obnavljao godinama izvan njegove potrebe.

Kampanja Biden nazvala je odluke TPS-a “politički motiviranima” i rekla da će Biden zaštititi upisane osobe od povratka u nesigurne zemlje.

Doseljenici iz Salvadora čine najveću skupinu primatelja TPS-a, s procjenom da je program obuhvaćeno 263.000 Salvadorana, ali bilateralni sporazum omogućit će Salvadorcima dodatnih godinu dana boravka u Sjedinjenim Državama ako sudovi u konačnici podrže Trumpov prekid.

(Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku