hamburger-icon

Kliker.info

Američki senator John McCain u Sarajevu : – Došao sam ovdje jer sam bio zabrinut nekim izvještajima, koji su uključivali i rusko prisustvo !

Američki senator John McCain u Sarajevu : – Došao sam ovdje jer sam bio zabrinut nekim izvještajima, koji su uključivali i rusko prisustvo !

11 Aprila
16:21 2017

Senator John McCain boravi u posjeti Bosni i Hercegovini gdje se sastao sa članovima Predsjedništva BiH nakon čega je u Ambasadi SAD-a održao press konferenciju, piše agencija Patria.

McCain je kazao da je posljedni put u BiH boravio 2010. godine te je dodao da vidi napredak posebno na području vojske i oružanih snaga. Zahvalio je na učešću bh. vojnika u misiji u Afganistanu.

– Politika SAD-a jeste promoviranje euroatlantskih integracija u BiH i mi ćemo to snažno podržavati, kao i razvoj demokratije i demokratskih procesa. Mislim da je vrijeme da SAD i naši prijatelji i saveznici usmjere pažnju na ovaj region, jer ovdje ima još neriješenih pitanja. Kongres će podržavati aktiviranje MAP-a, koji će konačno dovesti do uključenja BiH u NATO. Želim da pohvalim lidere ove zemlje koji su učinili mnogo u borbi protiv terorizma i drago mi je da je vojska BiH pokazala da je važna za NATO. Smatram da većina Amerikanaca smatra da bi uključenje BiH u EU bio jako pozitivan događaj, želimo da se aktivira MAP jer nema kratica pri ulasku u NATO i ja se nadam da će sve biti uspješno. Poručujem da stanovnici ove zemlje zalužuju jaču borbu protiv korupcije – rekao je McCain.

Također, dodao je kako SAD podržavaju BiH snažno i uvijek će biti uz bh. narod i njihovu borbu za demokratiju.

Senator je kazao i da ne može predvidjeti da li će protiv nekog biti pokrenute sankcije u BiH te i da će Dejtonski sporazum i dalje biti na snazi.

– Došao sam ovdje jer sam bio zabrinut nekim izvještajima, koji su uključivali i rusko prisustvo ovdje, te sam želio donijeti poruku da američka administracija stoji iza BiH, te da ja lično podržavam BiH. Naravno želio sam i sam vidjeti situaciju na terenu i prenijeti svojim kolegama kako bismo mogli sutra pomoći BiH na raznim poljima, kao što je aktivacija MAP-a.

McCain je kazao da je bh. zvaničnicima istakao problem korupcije u BiH. Također, McCain je kazao da je BiH postigla napredak u borbi protiv terorizma.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku