hamburger-icon

Kliker.info

Američki Senat odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, Putin već najavio odgovor

Američki Senat odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, Putin već najavio odgovor

28 Jula
10:49 2017

Američki Senat ogromnom je većinom glasova u četvrtak navečer u Washingtonu odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, ali i Iranu te Sjevernoj Koreji.

Prijedlog novih sankcija za Rusiju dobio je podršku obiju američkih stranaka, republikanaca i demokrata, a usvojen je sa 98 glasova “za” i samo 2 “protiv”. Prije toga sankcije su odobrene u Zastupničkom domu američkog Kongresa sa 419 glasova “za” i 3 “protiv”, prenosi Hina.

Sada će prijedlog novih sankcija biti upućen predsjedniku Donaldu Trumpu, koji ga može potpisati ili staviti veto na njega, a uoči glasanja u Kongresu predsjednik Trump imao je primjedbe na uvođenje novih sankcija Rusiji.

Čak i ako se Trump odluči za veto, sankcije mogu biti potvrđene ako u novom glasanju za njihovo uvođenje budu dvije trećine senatora i kongresmena u Zastupničkom domu. S obzirom na rezultat glasovanja u Senatu i Zastupničkom domu Kongresa, Trumpov veto bio bi “pucanj u prazno”.

Nove sankcije ozbiljno bi naštetile ruskoj ekonomiji, pa je zato ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak kazao da će Rusija biti prisiljena odgovoriti protumjerama.

Sankcije će naštetiti i europskim kompanijama, a mogle bi ugroziti i energetsku sigurnost zemalja Europske unije. Zbog toga je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao da je EU spreman reagirati u roku od nekoliko dana.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku