hamburger-icon

Kliker.info

Američki san postao pakao : Djevojka iz Kiseljaka se objesila jer su joj se rugali zbog porijekla i naglaska

Američki san postao pakao : Djevojka iz Kiseljaka se objesila jer su joj se rugali zbog porijekla i naglaska

21 Augusta
20:18 2010

Roditelji 16-godišnje Slađane Vidović, koja je 2008. u SAD-u počinila samoubojstvo nakon učestalog bullyinga školskih kolega, podnijeli su tužbu protiv srednje škole Mentor u Ohiu jer vodstvo škole nije zaštitilo njihovu nježnu djevojčicu od okrutnosti učenika koji su je poslali u smrt.Celija i Dragan Vidović, bosanski Hrvati iz Kiseljaka, 2001. sa svoje dvije kćeri, Suzanom i Slađanom, te sinom Goranom, u potrazi za boljim životom i s nadom u oporavak od rata koji ih je zadesio, došli su živjeti u maleno mjesto blizu Clevelanda.Ono što je trebalo biti ostvarenje američkog sna, pretvorilo se u pakao i borbu s predrasudama. Obitelj nije poznavala jezik, a njihova mlađa kćer iz škole se počela vraćati potištena. Majka je shvatila da nešto nije u redu, a Slađana joj je pričala kako je klinci u školi maltretiraju zbog čudnog naglaska, podrijetla, odjeće, frizure…- Bila je veselo dijete, ali kad bi se vratila iz škole, znala je satima plakati. Upozoravali smo ravnateljicu i htjeli je prebaciti u drugu školu, ali ona nije slušala. Nismo niti znali što se sve događalo dok nismo pročitali njezino oproštajno pismo – s boli se prisjeća majka Celija.

Slađanu je obješenu kroz prozor sobe pronašla sestra. Pored nje je bilo pismo u kojem je nesretna djevojčica na četiri stranice opisala kroz koju je torturu prolazila gotovo dvije godine. Djeca su je gađala hranom, govorila joj da se vrati odakle je došla, rugali joj se zbog madeža koje je poslije uklonila, a jedan kolega ju je gurnuo niz stepenice. Zbog toga je bila u bolnici, htjela prerezati žile, ali ni to nije uspjelo omekšati nasilne đake. Bilo joj je još gore.- Više nije mogla psihički izdržati. Zbog nje i zbog druge djece koja trpe nasilje morali smo dići tužbu. Ispočetka je bilo prebolno da bismo na to mislili, ali sada smo dobili snagu, osjećamo obvezu prema njoj i drugoj djeci. A i oni koji su znali za bullying moraju odgovarati – kaže majka. Dječja okrutnost ponekad nema granica. Tako se Celija Vidović s gorčinom prisjeća jedne djevojčice koja je maltretirala njenu kćer, a koja je došla na sprovod i smijala se njihovoj patnji.Poslije je na Facebooku komentirala kako je bila ružna haljina koju su roditelji obukli Slađani za posljednji počinak.- Druga djeca poslije su tu djevojčicu htjela tući. I zamislite, ravnateljica ju je zaštitila i preselila u drugu školu – razočarana je majka.Na ovu tužbu obitelji Vidović Jacqueline Hoynes, ravnateljica škole u Mentoru, odgovorila je kako će se žestoko braniti jer smatra da nisu odgovorni za Slađaninu smrt.

Ubilo se petero učenika iz iste škole
Od 2007. u malenoj školi Mentror High School blizu Clevelanda čak petero učenika počinilo je samoubojstvo, a većina njih u oproštajnim porukama iznijela je svoje patnje koje su prolazili zbog učestalog bullyinga. Prije slučaja Slađane Vidović, koja se objesila u studenom 2008., poznat je i slučaj Erica Mohata kojega su kolege nazivali pogrdnim imenima, poput “pederčine”, rugali su mu se zbog naočala, a sve naočigled učitelja. I njegovi roditelji podnijeli su tužbu protiv škole. Troje učenika iz njegova razreda također je počinilo samoubojstvo, a i za njih se vjeruje da su bili žrtve bullyinga. Škola je na loš glas došla i zbog troje učitelja koji
su optuženi za seksulani  odnos s učenicima. (Kliker.info-Jutarnji list)

 

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku