hamburger-icon

Kliker.info

Američki profesor David Pettigrew : RS je stvorena sa genocidnom namjerom; O tome govori i današnja glorifikacija zločina (Video)

Američki profesor David Pettigrew : RS je stvorena sa genocidnom namjerom; O tome govori i današnja glorifikacija zločina (Video)

01 Jula
23:37 2017
Republika Srpska je stvorena sa namjerom da se protjeraju svi nesrbi. Snage bosanskih Srba su vršile nasilno protjerivanje svih nesrba sa te teritorije, i to je po svojoj prirodi genocid protiv civila, kazao je za TV1 američki profesor David Pettigrew koji je veliki dio svog rada posvetio stradanju građana BiH u proteklom ratu, posebno na temi genocida.

“Generalna politika Republike Srpske jeste negiranje genocida, što uključuje i glorifikaciju počinitelja ratnih zločina, a predsjednik parlamenta RS-a je dao ordenje osnivačima RS-a koji su svi ratnih zločinci.Postoje različiti nivoi na kojima se genocid negira ali posebno je problematično što naćelnik Srebrenice negira genocid, hvali Karadžiča kao heroja”, smatra Pettigrew

Dodao je da se mora preuzeti odgovornost za genocid u Srebrenici ali u Prijedoru i Višegradu gdje su djeca i žene živi spaljivani.

Istakao je da bi bilo jako važno kada bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao da prizna genocid, s obzirom da postoji jak odnos između Srbije i RS-a.

“Ukoliko Vučić može napraviti taj simbolički korak, mislim da bi too bilo jako važno na putu ka pravi i pomirenju”, kazao je Pettigrew.

(Kliker.nfo-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku