hamburger-icon

Kliker.info

Američki profesor David Pettigrew: Mogućnost za nove dokaze postoji u presudi u predmetu Karadžić !

Američki profesor David Pettigrew: Mogućnost za nove dokaze postoji u presudi u predmetu Karadžić !

03 Jula
16:05 2016

David_PettigrewProfesor filozofije na američkom Državnom univerzitetu Južni Connecticut David Pettigrew izjavio je danas u Sarajevu da je odluka da se podnese aplikacija za reviziju presude u slučaju BiH protiv SRJ (Srbije) zapravo na Bosni i Hercegovini, tu aplikaciju mora podnijeti BiH.

– Na to gledam kao na borbu za istinu i to kroz zakoniti pravni proces. Trebaju se iznaći novi dokazi i činjenice, a ja mislim da mogućnost za to upravo postoji u presudi u predmetu Karadžić – smatra on.

Profesor Pettigrew bio je uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, a u izjavi novinarima prije toga naglasio je da je prvobitno u presudi naznačeno da je načinjen genocid u Srebrenici, a da Srbija nije uspjela u sprječavanju toga.

– Mislim da bi jedna takva aplikacija mogla predstavljati nadogradnju na takve odrednice. U svakom slučaju, presuda u slučaju Karadžić (predmet Karadžić) daje dobre činjenice kad je u pitanju zajednički zločinački podhvat – istaknuo je.

Član Kruga 99 profesor Hazim Bašić podsjetio je da je presuda u slučaju BiH protiv Srbije pročitana prije devet godina te da su tada pravni eksperti kazali da je pred BiH postavljen najviši pravni standard u dokazivanju genocidne namjere.

– BiH to u prvostepenom postupku nije uspjela. S obzirom na broj pravnih fakulteta, nevladinog sektora, instituta koji se bave ovom problematikom za očekivati je da postoji više grupa pravnika koji se bave izučavanjem postojećih presuda i analizom i pronalaskom eventualnih novih dokaza što je uslov eventualne revizije presude u slučaju BiH protiv SRJ (Srbije). Meni nije poznato da je ijedna od grupa uspjela pronaći novi dokaz koji, kako sud kaže, mora biti takav da objektivno nije bio poznat u vrijeme donošenja presude – smatra on.

Profesor David Pettigrew je i član Asocijacije Krug 99, a na današnjoj sesiji o temi “Implikacije presuda ICTY na reviziju tužbe protiv SRJ (Srbije)” nosio je oko ruke bijelu traku u znak solidarnosti s roditeljima djece koja su stradala u genocidu u Prijedoru tokom rata u BiH.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku