hamburger-icon

Kliker.info

RADONČIĆ – KELMENDI : Američki prijatelj i neprijatelj

RADONČIĆ – KELMENDI : Američki prijatelj i neprijatelj

19 Jula
05:24 2014

naserkel123Na dan kada je lider SBB-a Fahrudin Radončić u Centralnoj izbornoj komisiji ozvaničio kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, u Osnovnom sudu u Prištini objavljena je jedna druga (nikako izborna) lista, na kojoj se također našlo ime lidera Saveza za bolju budućnost.Neugodno iznenađenje, u samom startu predizborne kampanje, Radončiću, međutim, nije pripremila „bošnjačka državna mafija“, nego američki tužitelj Andrew Hughes, koji je doskorašnjeg ministra sigurnosti BiH stavio u društvo balkanske kriminalne elite, na njegovu žalost, s druge strane zakona.

U optužnici koju je Specijalno tužiteljstvo Kosova objavilo početkom tjedna, nakon istrage duge više od godinu dana, Fahrudin Radončić je označen kao dio kriminalne organizacije narkobossa Nasera Kelmendija. Pored Kelmendija i Radončića, a prema tvrdnjama tužitelja Hughesa, članove te međunarodne zločinačke organizacije, koja je djelovala na teritoriju BiH, Srbije i Kosova još su Ljubiša Buha Čume, nekadašnji šef surčinskog klana iz Beograda, Milan Ostojić Sandokan, osuđeni vođa tzv. šabačke grupe i njegove plaćene ubojice Strahinja Rašeta, Milovan Jeremić i Nebojša Vukomanović, te Senad Šahinpašić Šaja, Naser Orić, Ekrem Lekić, Muhamed Ali Gaši…

I mada je američki tužitelj Hughes objavio da se Kelmendiju na teret stavlja više teških kaznenih djela, između ostalih krijumčarenje preko sto kilograma heroina, za ovdašnju je javnost svakako najzanimljivija točka optužnice koja se odnosi na likvidaciju Ramiza Delalića.Kako Slobodna Bosna nezvanično doznaje, američki tužitelj tvrdi da je ubojstvo Ćele Delalića iz osvete naručio srpski kriminalac-pokajnik Ljubiša Buha Čume. Njega je, kao što je poznato, Ćelo Delalić trebao smaknuti još 2002. u Turskoj, po nalogu suparničkog „zemunskog klana“, ali se Čume spasio bijegom u tadašnju jugoslavensku ambasadu.Ljubiša Buha Čume je, navodi se u optužnici, bio dugogodišnji kriminalni partner Nasera Kelmendija u poslovima s drogom, a izvjesno se vrijeme, u strahu od srbijanskih mafijaša, skrivao u njegovom hotelu Casa Grande na Ilidži kod Sarajeva.Američki tužitelj navodi kako je dogovor o likvidaciji Ramiza Delalića Ćele postignut na tajnom sastanku na kojem su bili prisutni Fahrudin Radončić, Senad Šahinpašić Šaja, Naser Orić, Ekrem Lekić, Muhamed Ali Gaši. Konačna je odluka donesena poslije likvidacije Selvera Lekića (u aprilu iste godine), koju je, navodno, naredio Ramiz Delalić. (Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku