hamburger-icon

Kliker.info

Američki predsjednik putuje u Berlin : Ponosan sam na Angelu Merkel !

Američki predsjednik putuje u Berlin : Ponosan sam na Angelu Merkel !

23 Aprila
15:32 2016

(FILES) A picture taken on September 6, 2013 shows US President Barack Obama (L) standing nearby Germany’s Chancellor Angela Merkel during the family picture of the G20 summit in Saint Petersburg. The German government has received information that US intelligence is spying on the mobile phone communications of Chancellor Merkel, her spokesman said on October 23, 2013. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je liderske kvalitete kancelarke Angele Merkel, a naročito njenu odvažnost u rješavanju izbjegličke krize.

“Mislim da su kancelarka Merkel i brojni Njemci pokazali odvažnost u izbjegličkoj krizi”, rekao je Barack Obama u intervjuu za “Bild” uoči sutrašnje posjete Nemačkoj.

Obama je rekao da Njemačka ne treba sama, ili još sa nekom zemljom da nosi čitav teret krize i ocijenio da je nedavni dogovor EU i Turske korak ka pravednijoj podijeli odgovornosti.

Prema njegovim rječima, Merkel je zaslužna za to što Njemačka sada ima veću ulogu na međunarodnoj sceni.Predsjednik SAD nije štedo riječi hvale za kancelarku rekavši da je ona “čuvarka Evrope”, a opisao ju je i kao “pragmatičnu i fokusiranu na ono što se može ostvariti”.

Napominjući da je Merkel pokazala kvalitete “pravog moralnog i političkog lidera”, Obama je istakao da kancelarku smatra jednim od svojih najbliskijih partnera i prijateljem na šta je naročito ponosan.

“Kad ona nešto kaže, ona to i misli. Kad kaže da će nešto uraditi, ona to i uradi. Ja imam povjerenja u nju”, rekao je Obama.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku