hamburger-icon

Kliker.info

Američki pravnik Eric Larson preuzeo dužnost : SAD postavio izaslanika za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo

Američki pravnik Eric Larson preuzeo dužnost : SAD postavio izaslanika za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo

22 Jula
15:01 2020

Američki pravnik Eric Larson preuzeo je u srijedu dužnost posebnog savjetnika za borbu protiv korupcije pri vladi Kantona Sarajevo (KS), najavivši poduzimanje odlučnih mjera suzbijanja kršenja zakona i korištenja javnih fondova za bogaćenje političara i osoba koje su s njima povezane.

“Policija i tužilaštva moraju istraživati i procesuirati sistemsku korupciju. Sjedinjene Američke Države su spremne. Ja sam spreman”, kazao je on novinarima tokom ceremonije preuzimanja nove dužnosti.

Larson je na ovu dužnost postavljen kao izaslanik Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, a ranije je radio u Uredu visokog predstavnika (OHR) u vrijeme mandata Paddyja Ashdowna, te u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine kao međunarodni tužilac zadužen upravo za slučajeve povezane s korupcijom.

U Bosnu i Hercegovinu se vratio nakon okončanog mandata posebnog savjetnika Vlade Crne Gore.

Nikakvi rezultati u borbi protiv korupcije

Prema posljednjem objavljenom indeksu percepcije korupcije, na temelju analize koju provodi Transparency International (TI), Bosna i Hercegovina je među zemljama u kojima se ovaj problem već više od desetljeća samo zaoštrava, a rezultati u borbi protiv korupcije su gotovo nikakvi.

Na ljestvici najkorumpiranijih država u regiji Bosna i Hercegovnia dijeli poziciju s Kosovom, a analize pokazuju kako se stanje u njoj neprekidno pogoršava od 2012. godine.

“Bosna i Hercegovina se svrstava u kategoriju zemalja koje najbrže propadaju”, kazao je ranije Srđan Blagovčanin, direktor Transparencyja za Bosnu i Hercegovinu.

Larson je u srijedu kazao kako je za Bosnu i Hercegovinu od najvećeg značaja uklanjanje korumpiranih dužnosnika sa njihovih položaja i poništavanje sumnjivih ugovora koji se namještaju u procesima javne nabave, pri čemu pravosuđe mora efikasno procesuirati one koji krše zakone, uključujući tu pronalazak i oduzimanje nezakonito stečnog bogatstva.

“Kako bi Bosna i Hercegovina uspjela u borbi protiv korupcije, potrebno je da se na tome angažiraju svi nivoi vlasti i cijelo društvo”, rekao je Larson.

Korumpirani političari, novinari pod pritiskom

Otpravnica poslova u Ambasadi SAD-a u Bosni i Hercegovini Ellen Germain najavila je kako će Larson imati njihovu punu podršku u radu, a očekuju da na temelju svog 35-godišnjeg iskustva s borbom protiv korupcije značajno pomogne vlastima KS-a u borbi protiv te pošasti.

Kazala je kako su najveća zapreka boljem životu ljudi u Bosni i Hercegovini njeni korumpirani političari i pravosudni sektor, koji je pod utjecajem političkih interesa.

Upozorila je kako se novinarima u Bosni i Hercegovini koji izvještavaju o korupciji prijeti, a javne službe i preduzeća, umjesto da služe građanima, predstavljaju uporište za promociju ličnih i političkih interesa.

“Političari su ti koji promoviraju etničke podjele da bi zadržali kontrolu”, rekla je Ellen Garmain.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku