hamburger-icon

Kliker.info

Američki portal spectator tvrdi : Ambasadori koji su “izvozili demokratiju ” morat će napustiti položaje?

Američki portal spectator tvrdi : Ambasadori koji su “izvozili demokratiju ” morat će napustiti položaje?

11 Maja
07:16 2017

Američka zaklada i portal Spectator, koji se smatra dobro informiranim glede zbivanja na vanjskopolitičkom planu nove administracije predvođene predsjednikom Donaldom Trumpom, objavio je tekst u kojem najavljuje posjet delegacije  iz Kongresa “problematičnim” državama Balkana, među kojima je i BiH, te najavljuje odlazak diplomata i zaokret Washingtona prema ovom dijelu Evrope.

Predsjedavajući okom pauze bora za pravosuđe republikanac Bob Goodlatte predvodit će petnaesteročlano izaslanstvo u hitnoj misiji u Grčku, BiH, Albaniju, Makedoniju, Kosovu, ali i Italiju s obzirom na to da se nastavlja favoriziranje iz Obamine ere – na štetu građana, lokalnih institucija i regionalne stabilnosti, prenosi Večernji list.

Političko nasljeđe

Kongresna delegacija  (poznata i kao codel) otputovalo je u subotu na desetodnevnu turneju istraživanja tokom pauze  u Kongresu. Pri tome Spectator navodi kako kongresno izaslanstvo dolazi u regiju, pa iako počesto njegovi posjeti ovise o State Departmentu, u ovom slučaju ambasadori  u svakoj od ovih zemalja su njihovi domaćini kao dio Obamine administracije koji nastavljaju provoditi naslijeđene politike, koje su pristrane prema određenim političkim strankama i nevladinim organizacijama, a koje su financirali iz raznih američkih fondova.

Najavljuje se skori zaokret i odlazak tih ambasadora . 
Pri tome Spectator ističe kako je gotovo nemoguće zamisliti da ova delegacija  dobije nepristrane informacije od ambasada  koje  su bile “jako intervencionističke  u odnosu prema lokalnim politikama”. Za aktualnu američku ambasadoricu  u BiH Maureen Cormack Spectator navodi kako se najviše iskazala kroz sudjelovanje u društvenim medijima i javnim sukobima s dužnosnicima na državnom nivou .

Sukob s Dodikom

Navodi se kako je BiH druga zemlja za koju su američki porezni obveznici osigurali 1,6 milijardi dolara inozemne pomoći. Navode kako je ambasadorica  Cormack u roku od sedam  dana od dolaska u zemlju 2015. objavila blog o bh. obrazovnom programu, kritizirajući ga kako je diskriminatoran i etnički podijeljen, na što su iz Spectatora naveli kako je upravo ranija američka vlada stvorila naciju koja se temelji na nacionalnim podjelama u Daytonskom sporazumu.

Naveli su i sukob s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom navodeći kako je on čelnik “problematične republike” u okviru jedne zemlje. Objašnjava se kako je sukob dosegnuo novu razinu – kada je osigurala da Dodik bude sankcioniran od američkog ministarstva financija i riznice koje ga je stavilo na “crnu listu” zbog obilježavanja 9. januara , praznika sv. Stjepana koji obilježavaju pravoslavni Srbi.

Spectator navodi kako je Dodik odgovorio te je ambasadoricu  Cormack proglasio “neprijateljem Srba koji nije dobrodošao u RS”. Spectator navodi kako su općenito Obamini ambasadori  podržavali nacionalne napetosti “promicanjem političkih favorita iz prošlosti – prvenstveno socijalista i članova mreže Georga Sorosa (Albanija, Grčka, Makedonija) – i istodobno udaljavajući dužnosnike koji osjećaju da znaju što je najbolje za vlastitu zemlju (Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija)”.

(Kliker.info-HMS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku