hamburger-icon

Kliker.info

Američki naučnici tvrde : Slučajno smo otkrili virus koji se naseli u mozgu i ljude učini – glupljima!

Američki naučnici tvrde : Slučajno smo otkrili virus koji se naseli u mozgu i ljude učini – glupljima!

11 Novembra
14:57 2014

virus1Otkriven je virus koji se može naseliti u mozgu i ljude učiniti glupljima, tvrde američki znanstvenici.Virus ACTV-1, koji inače napada zelene alge, i koji se nikad nije proučavao u zdravih ljudi, utiče na ljudske kognitivne funkcije, tvrde znanstvenici s medicinskog fakulteta Johnsa Hopkinsa na sveučilištu Nebraska, prenosi Independent.Oni su do tog otkrića došli slučajno, provodeći nevezanu studiju mikroorganizama u ljudskom grlu. Iznenađujuće, u grlima zdravih pojedinaca otkrili su DNK koji se poklapa s DNK-om virusa ACTV-1.

“Ovo je nevjerojatan primjer kako ‘neopasni’ virusi koje nosimo mogu utjecati na ponašanje i sposobnost”, rekao je virolog Robert Yolken koji je vodio istraživanje.

“Mnoge psihološke razlike između osobe A i osobe B zapisane su u genima koje nasljeđujemo od roditelja. Ali neke od tih razlika potiču i razni mikroorganizmi koje nosimo i koji su na razne načine u interakciji s našim genima”, dodaje Yolken.Od 90 sudionika u studiji, 40 ih je bilo pozitivno na virus. A oni su, pak, imali lošije rezultate na testovima kojima im se mjerila brzina i točnost ‘vizualne obrade podataka’. Imali su i slabije rezultate na testovima mjerenja pažnje.

U ljudskom organizmu žive trilijuni bakterija, virusa i gljivica. Većina je bezopasna, ali ovo istraživanje pokazuje da neki mikrobi mogu imati velik utjecaj na kognitivne sposobnosti i istodobno ne biti štetni po opće zdravlje.Rezultati su objavljeni u časopisu National Academy of Sciences.Nije poznato znači li to da će liječnici sada početi tražiti lijek za glupost, ali farmaceutskoj industriji posao bi mogao biti lukrativan. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku