hamburger-icon

Kliker.info

Američki naučnici otkrili prvu toplokrvnu ribu

Američki naučnici otkrili prvu toplokrvnu ribu

17 Maja
06:43 2015

riba2Tim istraživača američke Nacionalne okeanske i atmosferske službe (NOAA) otkrio je prvu toplokrvnu ribu. Riječ je o mjesečevoj ribi ili opah (Lampris guttatus) koja neprestanim pomjeranjem peraja stvara toplotu koju zadržava u škrgama.  Za razliku od drugih riba, tijelom mjesečeve ribe, uključujući srce, kruži topla krv, što pospješuje njene opšte sposobnosti.

Opah živi u Sjevernom Atlantiku, Sjevernom moru i u Sredozemnom moru, hraneći se ribama i lignjama.  Tamno naradžaste je boje s bijelim tačkama i jarko crvenim perajama. Odrasle jedinke teže preko 70 kilograma i veličine su automobilske gume.  Toplota – njena prosječna temperatura tijela isnosi oko 5 stepeni Celzijusa, povećava njenu efikaksnost kao lovca u hladnim morskim dubinama.

Naime, stvorenja koja žive na dubinama većim od 200 metara se sporo kreću, čuvajući energiju, dok je mjesečeva riba brža, pa samim tim i opasnija grabljivica.
“Toplokrvnost čini ovu ribu efikasnijim predatorom koji brže pliva i brže reaguje, te vidi daleko bolje”, objasnio je dr Nikolas Vegner, autor studije objavljene u časopisu Science.  Ribe su uglavnom hladnokrvne ili ektodermne životinje, premda tuna i neke vrste morskih pasa mogu da zagriju određene dijelove tijela poput mozga i očiju.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku