hamburger-icon

Kliker.info

Američki na vrhu, Palestinski na dnu : Slovenski pasoš najvredniji u regiji, najlošije rangirani pasoši BiH, Albanije i Kosova !

Američki na vrhu, Palestinski na dnu : Slovenski pasoš najvredniji u regiji, najlošije rangirani pasoši BiH, Albanije i Kosova !

16 Aprila
21:16 2015

pasos12Sa pasošem Slovenije bez viza je moguće putovati u 135 država svijeta, Hrvatske 124, Srbije 101, Crne Gore 98, Bosne i Hercegovine 94, Albanije 91, a Kosova svega 41 državu svijeta.Najvredniji pasoš u regionu imaju državljani Slovenije koji mogu putovati bez viza u ukupno 135 država, dok je pasoš Kosova sa kojim se bez vize može u svega 41 državu svijeta najlošije rangiran, pokazuju analize, prenosi Anadolija.  Pasoš Slovenije rangiran je kao 12. u svijetu zajedno sa istim dokumentom Islanda čiji državljani, također, bez vize mogu u 135 država.

BiH bez vize u 98 država

Putovnica Hrvatske rangirana je kao 19. sa kojom se bez vize može u 124 države, a to mjesto dijeli sa Čileom.  Analiza pokazuje da državljani Srbije mogu bez vize u 104 države što taj dokument svrstava na 31. mjesto, dok je za dvije pozicije lošije, na 33. mjestu pasoš Makedonije čiji državljani bez vize mogu u 101 državu svijeta.  Sa putovanjem bez viza u 98 država svijeta na 35. mjestu je rangiran pasoš Crne Gore, a to mjesto dijeli sa Gvatemalom i Ruskom Federacijom.  Na 38. mjestu rangiran je pasoš Bosne i Hercegovine sa kojim se može bez vize u 98 država svijeta, a na 40. poziciji se nalazi pasoš Albanije čiji državljani bez vize mogu u 91 državu.

Najbolji američki, najlošije stoji Palestina

Kosovo, koje je rangirano na 76. od ukupno 80 mjesta po vrijednosti pasoša tu poziciju dijeli sa Jemenom, Centralnoafričkom Republikom i Demokratskom Republikom Kongo čiji državljani, također, ne trebaju vizu za putovanje u 41 državu svijeta.  Na 1. mjestu najbolje rangiranih pasoša nalaze se oni Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije čiji državljani ne trebaju vizu za putovanje u čak 147 država, kao i pasoši čiji su nosioci državljani Francuske, Južne Koreje i Njemačke koji su drugoplasirani sa mogućnosti bezviznog putovanja u 145 zemalja.

Interesantno je da se pasoš Republike Turske nalazi na 29. mjestu po rangiranju sa St. Kitsom i Nevisom čiji državljani bez viza mogu u 108 država svijeta.  Najlošije rangirani na 79. mjestu su pasoši Iraka, Džibutija, Afganistana, Nepala i Etiopije čiji državljani bez vize mogu u svega 38 država svijeta, dok su na posljednjem mjestu kao 80. rangirani pasoši Palestine, Sao Tome i Prinipe, Južnog Sudana i Mijanmara čiji državljani mogu bez viza u svega 28 država svijeta.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku