hamburger-icon

Kliker.info

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions svjedočio u Kongresu : Nisam imao neprijavljene sastanke sa Rusima

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions svjedočio u Kongresu : Nisam imao neprijavljene sastanke sa Rusima

13 Juna
22:14 2017

Američki sekretar za pravosuđe Jeff Sessions  u svjedočenju pred kongresmenima i senatorima večeras je odbacio je bilo kakve tvrdnje da je bio u konspiraciji sa ruskim zvaničnicima tokom prošlogodišnje američke predsjedničke kampanje.

On je u svjedočenju pred Odborom američkog Senata za obavještajna pitanja priznao da se sastao sa ruskim ambasadorom u SAD najmanje dva puta, ali je rekao da su tvrdnje nekih članova Kongresa i drugih zvaničnika da je imao dogovore sa Rusima “užasna i odvratna laž”.

Sessions  je naveo kako nema nikakvih saznanja o povezanosti izborne kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskih zvaničnika, te kazao kako SAD ne mogu tolerisati rusko miješanje u američke izbore.

Jeff Sessions  je u javnosti optužen da nije prijavio svoje kontakte sa ruskim ambasadorom, što je već porekao tokom saslušanja povodom imenovanja na funkciju sekretara za pravosuđe.Sessions je sebe izuzeo iz istrage o Rusiji, ali je bivši direktor FBI-a  James Comey  svjedočeći  pred kongresnim komitetom natuknuo kako bi mogli postojati razlozi zbog kojih se Sešns ogradio od istrage.

Bijela kuća negirala je Komijevu izjavu da ga je predsjednik Tramp pritiskao da odustane od istrage o nekadašnjem savjetniku za bezbjednost  Majklu Flinnu.

Američki senatori kasno sinoć su postigli dvostranački dogovor o zakonu kojim bi se mogle nametnuti nove sankcije Rusiji zbog nepoštivanja ljudskih prava, naoružavanja Sirije i za navodnog miješanja u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama.

Demokrati i republikanci na Odboru za vanjske poslove i za Bankarski sistem složili su se da će izmjene i dopune zakona biti dodane onim o sankcijama Iranu , a takođe će učvrstiti postojeće sankcije zbog agresije Moskve u Ukrajini koje su nametnute izvršnom uredbom. Zakon će imati snagu da blokira bilo koji napor Bijele kuće da ublaži postojeće sankcije.

Nove sankcije biće nametnute Rusima ukoliko se utvrdi da su odgovorni za kršenje ljudskih prava , naoružavanja snaga režima Bašara al Asada i za hakerske napade u ime ruske vlade. Sankcije bi mogle pogoditi rusko rudarstvo, metaloprerađivačku industriju, brodski ii željeznički prijevoz, što nadilazi obim dosadašnjih sankcija koje su bile usmjerene na energetske i financijske tvrtke.

Ova mjera bi mogla biti izglasana kao amandman na zakon o sankcijama Iranu o čemu će se Senat izjašnjavati za nekoliko dana. S obzirom da ima podršku republikanaca i demokrata, očekuje se da će lako proći u Senatu.

Da bi postao zakon i stupio na snagu mora proći i Zastupnički dom, a treba ga potpisati predsjednik Trump. Ukoliko se Trump, koji je tokom kampanje izrazio spremnost da razmotri olakšavanje sankcija Rusiji, bude protivio zakonu zbog toga što bi mu svezao ruke kada su u pitanju sankcije Moskvi, neki od senatora ističu da imaju dovoljno snažnu kongresnu podršku kako bi nadjačali potencijalni predsjednički veto.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku