hamburger-icon

Kliker.info

Američki mediji: Ovo je bio grad duhova, a onda su tu došli Bosanci…

Američki mediji: Ovo je bio grad duhova, a onda su tu došli Bosanci…

02 Decembra
07:46 2016

bosanci712Nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD, mnogi političari, ali i dobar dio javnosti su protiv primanja izbjeglica iz muslimanskih zemalja.

U svjetlu sve veće islamofobije, portal Fusion.net donosi priču o tome kakav su uticaj imale muslimanske izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, koje su se naselile u američkom gradu St. Louisu.

St. Louis je do 90-tih godina prošlog vijeka bio grad koji se nalazio u drastičnom demografskom i ekonomskom padu. Prema popisu stanovništva iz 1950. godine, St. Louis je imao 856.766 stanovnika. Međutim, na popisu 1990. godine taj je broj drastično opao, na samo 396.685 stanovnika, što je pad od oko 50 posto.

a2e9f1ba-aa79-4722-9aa0-03f11e66630f

Rezultat takvog drastičnog pada populacije bio je da su mnogi kvartovi i zgrade zjapili napušteni, a St. Louis je iz dana u dan sve više poprimao obrise “grada duhova”.

Međutim, tada su došli Bosanci. 

Na desetine hiljada Bosanaca izbjeglo je u St. Louis pred vihorom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a velika većina njih su muslimani.

Naselili su se uglavnom u južnom dijelu grada, koji se danas zove “mala Bosna” i u kojem živi oko 70.000 Bosanaca, čineći St. Louis najvećim “bosanskim gradom” u svijetu koji se nalazi van granica BiH.

56993681942ec-image

Ekonomske posljedice naseljavanja tolikog broja Bosanaca u ovom gradu objavljene su u naučnoj studiji Univerziteta u St. Louisu pod nazivom “Ekomski uticaj imigracije u St. Louisu”.

“Imigracija je dovela do oživljavanja južnog dijela grada. Bosanci su pokrenuli brojne male biznise, otvorivši pekare, mesare, kafiće, građevinske kompanije i razne druge biznise, što je dovelo do ekonomskog i demografskog procvata u St. Louisu”, navodi se, između ostalog, u ovoj analizi.

Muslimani iz Bosne su spasili St. Louis, piše Fusion, a gradske vlasti danas su veoma zagrijane da u St. Louis prime izbjeglice iz Sirije, koje veliki broj američkih gradova ne želi primiti i to upravo zahvaljujući sjajnom iskustvu koje je ovaj grad imao sa Bosancima.

Danas u St. Louisu imate mnogo džamija, ali one nikome ne smetaju, jer su se Bosanci sjajno uklopili. Ovakvih primjera treba biti što više, piše Fusion.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Vogel
    Vogel 09 Decembra, 14:58

    Vi ste meni legende. Komentirate članak koji je objavljen prije više od godinu dana. ;o)

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku