hamburger-icon

Kliker.info

Američki kongresmen Dana Rohrabacher : SAD imaju odgovornost da pomognu Bosancima da pronađu zajedničko i trajno rješenje !

Američki kongresmen Dana Rohrabacher : SAD imaju odgovornost da pomognu Bosancima da pronađu zajedničko i trajno rješenje !

19 Aprila
22:47 2018

Bosna i Hercegovina nije adekvatno pripremljena za opće izbore najesen i suočava se s političkom krizom koja bi se mogla proširiti na region, poručio je u saopćenju za javnost član američkog Kongresa Dana Rohrabacher.

– BiH se približava izborima bez izbornog zakona – rekao je kongresmen koji je predsjedavao saslušanjem u Podkomitetu za Evropu, Euroaziju pri Zastupničkom domu Kongresa koje je okončano u Washingtonu.

Po njegovim riječima to stvara potencijal za političku krizu.

– Aktuelni set etnocentričnih političkih stranaka i utvrđene elite su nažalost, bile nesposobne i nisu imale volju da pronađu rješenje za dobrobit države i njenog naroda – rekao je republikanski kongresmen.

Rohrabacher je pomenuo fundamentalni kompromis koji je postignut u Daytonu, a koji je, kako je navedeno, izbalansirao potrebu zaštite nacionalnih interesa u odnosu na razvoj demokratskih institucija i očuvanje teritorijalnog integriteta.

– Došlo je vrijeme, ne samo za stabilnost, nego za političku reformu koja će omogućiti BiH da ima funkcionalnu vladu koja zadovoljava demokratske standarde – smatra Rohrabacher.

Kako navodi, aktuelni sistem osigurava grupna prava nekada “zaraćenih strana”.

– Dvije decenije demokratskih promjena su rezultirale situacijom u kojoj jednako predstavljanje pojedinaca izgleda kao prijetnja zaštiti političke jednakosti etničkih grupa. Ne možemo samo sjediti i pustiti Evropsku uniju da nešto učini. SAD imaju odgovornost da pomognu Bosancima da pronađu zajedničko i trajno rješenje – poručio je kongresmen Rohrabacher.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Sasa
    Sasa 19 Aprila, 23:29

    Bosnjaci pricaju albanskim jezikom… izjavi jedan senator…
    A sa druge strane stola pijanista diplomata i ostali placenici. Odvratno.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku