hamburger-icon

Kliker.info

Američki izbori: Sadamova vješala vratila nadu republikancima

Američki izbori: Sadamova vješala vratila nadu republikancima

07 Novembra
10:32 2006

Pitanje rata u Iraku, koje je u predizbornoj kampanji bilo golem uteg kandidatima republikanske stranke, tako se, s presudom Sadamu samo dva dana uoči izbora, okrenulo u korist republikanaca i moglo bi im biti odlučujući "povjetarac" u leđa – Presuda Sadamu sigurno neće donijeti dramatičan preokret dosadašnjih trendova koji govore o prednosti demokrata, međutim mogla bi motivirati republikanske birače na veći izlazak na izbore – ocjenjuje prof. Stacey Woefl, urednik na TV postaji KOMU i prof. na sveučilištu Missouri. Prof. Woefl objašnjava kako bi upravo to moglo biti sitna, ali presudna prednost za republikanske kandidate za Senat u državama gdje je utrka vrlo tijesna, kao što je to slučaj u Missouriju. Presudu Sadamu republikanski su kandidati i sam predsjednik Bush, koji obilazi savezne države sudjelujući u republikanskoj kampanji, počeli iskorištavati u svrhu osvajanja glasova objašnjavajući kako je upravo ona znak demokratskog napretka i dokaz uspjeha misije u Iraku.

Prema najnovijim istraživanjima Gallupa, demokrati i dalje vode s prosječnih 51 naprema 44 posto. Prvi put nakon 12 godina demokrati imaju priliku preuzeti Zastupnički dom, ako osvoje 15 novih mjesta u Kongresu. Politički analitičari uglavnom im predviđaju osvajanje i više od toga, od 20 do 30 novih mjesta u Senatu. Senat će, čini se, ipak biti teže osvojiv cilj za demokrate – od sedam država u kojima se do zadnjeg trena vodila mrtva utrka, u jednoj, Tennesiju, istraživanja već pokazuju nadmoć republikanskog kandidata. Demokrati vode s vrlo malom razlikom u državama

Ohio i Pennsylvanija, dok su republikanski i demokratski kandidati potpuno izjednačeni u Virginiji, Montani, Rhode Islandu i Missouriju. Tipično američki, obje stranke odlučne su do kraja, do samih izbora pokušati sve kako bi osvojile birače u tri najnapetije utrke za Kongres. Tako su republikanci od petka do ponedjeljka uložili dodatnih dva milijuna dolara u utrke u Tennesiju, New Jerseyju i Virginiji, dok su demokrati potrošili 1,1 milijun za kandidate u Marylandu, Montani, Tennesiju i Virginiji.Republikanci su, također, ponovili svoju akciju “Izađi i glasaj” koja podrazumijeva obilaženje domova baš svih glasača za koje se pretpostavlja da će glasati za njih u 72 sata prije izbora. Ta je akcija predsjedniku Bushu na prošlim izborima 2004. donijela odlučujuću prednost pred demokratskim kandidatom Kerryjem. Problem je, međutim, što su i demokrati ove godine odlučili napraviti isto. Tisuće volontera, prema ranije sastavljenim popisima, obilazile su kuće svojih birača i nagovarale ih da svakako izađu na izbore. Danas, na dan izbora, akcija se ponavlja i svakog birača jedne ili druge stranke posjetit će netko od volontera da provjeri jesu li glasali, ponudi prijevoz do biračkog mjesta, a demokratska stranka u Columbiji, objasnio nam je volonter Jeff Chinn, čak je organizirala i lutriju u kojoj svaki tisućiti glasač s njihova popisa dobiva dar za glasanje. 

(Jutarnji/Kliker.info)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku