hamburger-icon

Kliker.info

Američki dužnosnici: BiH političari su nesposobni i gramzivi

Američki dužnosnici: BiH političari su nesposobni i gramzivi

19 Septembra
05:16 2014

Poplave7771111David Barth, direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini (USAID) i pukovnik Scott Miller, vojni ataše SAD-a u BiH, objavili su na blogu komentar, koji prenosimo u cijelosti:

Iako šef razvojne agencije i viši savjetnik u američkoj vojsci imaju različite odgovornosti i partnere, obojica smo se osobno uvjerili u nesposobnost vlasti u Bosni i Hercegovini, na svim razinama, da odgovore na potrebe građana. Tragične poplave su porodicama  oduzele dvije najpotrebnije stvari – sigurnost vlastitog doma i produktivno zaposlenje. Ali, političari u BiH su se pokazali nesposobnim ili nespremnim pratiti napore međunarodne zajednice, makar i s pola intenziteta, odlučujući ponašati se po svom standardnom običaju favorizma, interesa stranke, tajnih dogovora i prebacivanja krivice na drugog.
Na donatorskoj konferenciji održanoj u julu, međunarodna zajednica je osigurala više od 800 milijuna eura u cilju pomoći poplavljenim područjima. Više od 100 milijuna eura od tih sredstava je već potrošeno na humanitarnu pomoć koju je međunarodna zajednica uputila neposredno nakon poplava ili na projekte obnove i oporavka od poplava.

Međutim, međunarodne institucije su vlastima BiH osigurale više od pola milijarde eura za pomoć i oporavak od poplava. Malo je što od tog novca stiglo do ugroženih građana ili općina. Četiri je mjeseca prošlo od prvih poplava, a bh. političari niti imaju kakav plan, niti čak ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak. Žrtve poplava skoro ništa nisu dobile osim praznih obećanja i izgovora od svojih lidera. Umjesto toga, ti isti lideri su brzo iskoristili međunarodnu pomoć za punjenje vreće kojima pokrivaju postojeće rupe u budžetima koje su nastale kao rezultat njihove politike, a vrlo malo sredstava je otišlo za pomoć poplavljenim. A sad traže preostala sredstva?

Svaki učenik iz poplavljenih područja moći će se ovaj mjesec vratiti u školu, jer su se Europska unija i Ujedinjeni narodi potrudili brzo sanirati štete u školama. Hiljade preduzeća i poljoprivrednika će se moći vratiti produktivnom radu jer su se USAID, Vlada Švedske, Vlada Norveške i druge organizacije potrudile pomoći ponovnom pokretanju biznisa. Osnovna infrastruktura, poput mostova, vodovoda i cesta je brzo popravljena zahvaljujući zajedničkim naporima međunarodne zajednice. Ali, šta su same bh. vlasti uradile na tom polju?

Jasno je da ima i svijetlih primjera. Oružane snage BiH, osoblje Civilne zaštite, volonteri, angažirali su se hrabro i neumorno u prvim danima nakon poplava. OS BiH i dalje provode aktivnosti, te sad rade na projektima razminiranja, čišćenja cesta i na obnovi infrastrukture. Ministarstvo financija i Centralna banka su brzo reagirali kako bi oslobodili fondove USAID-a s ciljem implementiranja naših najhitnijih projekata. I mi i građani BiH smo im zahvalni na tome.U poplavljenim područjima su se rafting klubovi, lokalne grupe, dijaspora i određeni općinski lideri angažirali kako bi jedni drugima pomogli bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili političku pripadnost.

Nažalost, ova nastojanja ignorirali su političari koji su izgradili osobne imperije ponavljajući priče o tome kako razlike među etničkim grupama ne dopuštaju zajedničko funkcioniranje, priče o prošlim neprijateljstvima i viktimizaciji. Građani ove zemlje to prepoznaju kao političke taktike korištene u prošlosti kako bi manipulirali, zavadili i kontrolirali ljude. Građani znaju da njihovi političari koriste zastrašivanje i nesigurnost kako bi izbjegli transparentnost i odgovornost. To teško može biti recept za prosperitetnu i uspješnu budućnost na koju djeca BiH imaju pravo.Sudac Vrhovnog suda SAD, Louis Brandeis, poznat je po izreci “sunčeva svjetlost je najbolji dezinficijens”. Iako nam svakako treba više sunčeve svjetlosti, on sigurno nije govorio o vremenskim prilikama. Njegova poruka je da transparentnost najbolje osigurava da se javne politike izvršavaju u skladu s javnim interesom.

Međunarodna zajednica može opravdati svaki svoj trošak. Mogu li to tvrditi i političari u BiH? Građani znaju istinu i moraju biti spremni zahtijevati više.
Listopadski izbori su prilika da građani iskažu svoje stavove i odaberu budućnost kakvu žele. Poplave su otkrile nebrojene primjere onog najboljeg u reakcijama običnih ljudi u BiH i najgoreg u reakcijama političarima. Građani BiH zaslužuju bolje i za sebe, i za svoju djecu i unuke. Jedini način da se to desi jeste kroz zahtijevanje odgovornosti – i traženje da se tog standarda pridržavaju pobjednici na sljedećim izborima.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku