hamburger-icon

Kliker.info

Američki časopis Newsweek : Američka vojska zbog Trumpa u stanju pripravnosti

Američki časopis Newsweek : Američka vojska zbog Trumpa u stanju pripravnosti

25 Decembra
15:24 2020

Američki časopis Newsweek piše da su Pentagon i vojni čelnici američke vojske u stanju pripravnosti strahujući od onoga što bi predsjednik Donald Trump mogao uraditi u preostalim danima na dužnosti, koju bi trebao napustiti 20. januara.

Časopis citira riječi jednog oficira, koji je tražio da ostane anoniman, da vojni komandanti odgovorni za područje Washingtona razvijaju planove za nepredviđene situacije, u slučaju da oružane snage dobiju poziv tokom inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Strah od nepredvidivog

Vojni čelnici su potvrdili za Newsweek da se planovi sakrivaju od Bijele kuće i Trumpovih saveznika u Pentagonu, zbog straha da će biti zaustavljeni.

Čelnici su rekli da se plaše da će Trump učiniti nešto nepredvidivo, poput toga da izvede naoružane ljude i milicije koje su mu odane na ulice Washingtona, kako bi stvorio haos i spriječio inauguraciju Bidena, a zatim uveo vojno stanje i zatražio intervenciju vojske.

Trumpove alternativne opcije

Prije nekoliko dana britanski list The Independent je objavio da je Trump navodno razgovarao o mogućnosti korištenja vojske kako bi se poništili rezultati posljednjih predsjedničkih izbora na kojim je doživio poraz.

Prema informacijama spomenutim u listu na ovu temu, neki visoki dužnosnici su izrazili protivljenje takvom Trumpovom planu, koji je dio njegove potrage za alternativnim opcijama jer odbija prihvatiti gubitak.

Michael Flynn, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost kojeg je Trump nedavno pomilovao, istakao je da bi predsjednik mogao proglasiti vojno stanje i upotrijebiti vojsku zbog ponavljanja izbora.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku