hamburger-icon

Kliker.info

Američki ambasador u BiH: ‘Daytonski sporazum nije kreiran za vječnost, vrijeme je za promjene‘

Američki ambasador u BiH: ‘Daytonski sporazum nije kreiran za vječnost, vrijeme je za promjene‘

13 Decembra
07:13 2020

Američki ambasador  u Bosni i Hercegovini Eric Nelson sugerisao je u subotu da je došlo vrijeme za promjene Daytonskog sporazuma najavivši da će Sjedinjene Države odlučno podržati  napore da BiH postane funkcionalna demokratska država.

Nelson je to kazao kao jedan od govornika na svečanoj akademiji upriličenoj u Sarajevu u povodu 25. godišnjice  Daytonskog sporazuma koji je 14. decembra  1995. godine potpisan na ceremoniji u Parizu.

Ostali govornici iz diplomatske zajednice u subotu su u Sarajevu iskazali načelnu podršku naporima da se stanje u BiH stabilizira i poboljša no američki ambasador  bio je taj koji je izričito rekao da je nakon dva i pol desetljeća došlo vrijeme za promjene ustroja BiH definiranog sporazumom kojim je prije četvrt stoljeća okončan rat.

Dayton je, po njegovim riječima, okvir koji je postavio temelj mira i osnove za uspostavu demokratskog i funkcionalnog društva što je proces koji je dugo predvodio Ured visokog predstavnika (OHR) no sada je vrijeme da BiH učini “sljedeće ključne korake za budućnost”.

“Kako bismo to uradili moramo unaprijediti sporazum koji nije nikada bio zamišljen da traje vječno. Njegovi nedostaci mogu i moraju biti popravljeni”, kazao je Nelson i najavio da će SAD biti država koja će svakodnevno podržavati pretvaranje takve vizije u stvarnost.

Nacionalizmi – prepreka napretku 

Bill Clinton koji je u vrijeme potpisivanja Daytona bio predsjednik SAD-a u video poruci sudionicima sarajevske akademije rekao je da je uspostava mira u BiH u suradnji s NATO-om jedno od najvažnijih postignuća njegove administracije.

Clinton je rekao da žalosti činjenica to što je “tvrdokorni nacionalizam” proteklih godina priječio brži napredak u BiH i pozvao da se blokade uklanjaju i da se federalistički ustroj BiH prestane koristiti kao alat kojim će se blokirati provedba reformi. 

Za svaki iskorak koji bi vodio napretku, poručio je Clinton, BiH može računati na brojne prijatelje koje ta zemlja i danas ima u SAD.

Generalni sekretar  NATO-a Jens Stoltenberg u video poruci je najavio nastavak podrške  Alijanse BiH i pozvao da se problemi u toj zemlji rješavaju kompromisom.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves le Drian također je poručio da BiH može računati na podršku  njegove zemlje, posebno  u procesu europskih integracija, ali je upozorio da taj put znači jasno prihvaćanje europskih vrijednosti koje uz ostalo znače uspostavu snažnih i učinkovitih državnih institucija te poštovanje svih žrtava, odbacivanje istorijskog  revizionizma i protivljenje veličanju ratnih zločinaca.

“To je posebno  važno u zemlji koja želi postati članicom EU i dijeliti njezine vrijednosti”, kazao je šef francuske diplomacije. Time je  jasno aludirao na uobičajenu praksu pretvaranja ratnih zločinaca u BiH u nacionalne heroje

Traže se jaki lideri i poštivanje različitosti  

Na uspostavu “jakog političkog liderstva u Sarajevu” apelirao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas koji je dodao da u zemlji koja želi u EU nema mjesta “nacionalističkom huškanju”.

Glavna serkretarka  Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić u svojoj poruci istaknula je da je vladavina prava te poštivanje ljudskih i građanskih prava podjednako važno za BiH kao i za svaku drugu zemlju koja želi biti demokratskom.

“Trebamo težiti društvu u kojemu ljudi mogu živjeti zajedno ujedinjeni u različitostima”, kazala je Pejčinović Burić.

Šef Delegacije EU U BiH Johann Sattler ponovio je riječi nekadašnjeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla koji je u Parizu prije 25 godina kazao kako mir u BiH mora biti više od odsustva rata, a da građani imaju pravo tražiti život bez straha i stalnih političkih kriza.

Sattler je kazao da europske integracije mogu pomoći BiH “da riješi anomalije daytonskog sustava”, a vlasti u zemlji moraju što prije učiniti  korake u tom smjeru.

“Uvjereni smo da se to može učiniti iduće godine”, kazao je Sattler.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Sabahudin
  Sabahudin 13 Decembra, 12:36

  Klinton i klintonovi narkodileri i pedofili mogu samo da sanjaju da ce kriminlan tvorevina Bosna ostati u sastavu sa islamskim teroristima . Republika Srpska je prirodno i zakonski stvorena u odbrani bezbednosti srpske dece kao samoodbrambena i Nezavisna u borbi protiv ekstremnog islamskog nacionalizma , separatizma , dzihadizma terorizma , carsijskog kriminala i rimskovatikanskog nacizma , a amerika je strana kolonijalan zemlja stvorena na rimskosaudijskom solomonskom robovlasnistvu koja destabilizira razvoj Evrope naecuci svoju diktaturu i sireci nacizam i terorizam , carsijski zimetbegovicevi muslkimani su izvrsili agresiju kriminal i zlocin ubijajuci decu Jugoslavije i Bosne , ta ubijena deca su bila srpske nacionalnosti , Jugoslavija i Srbija je imala zakonsko pravo da se samoodbrani , a amerika je prekrsila medjunarodne zakone o ljudskoj bezbednosti i pomagala islamskim teroristima i hrvatskim nacistima kriminalcima i agresorima da terorisu i siluju gradjane Evrope , amerika se mesa u unutrasnje stvari u Evropi i raspiruje i siri etnicku mrznju , terorizam , islamski terorizam i pljacku naroda , muslimanski mafijaski kriminal , separatizam , religijski muhamedijanski fasizam i islamski nacionalizam .

  Odgovori
  • novinar
   novinar 14 Decembra, 09:25

   Amerika i Engleska se raspadaju , i njihova rimskosolomonska agencija saudijska arabija koja pljacka musklimanski narod ce biti ukinuta i saudijske teritorije dodeljene Iraku , Libiji , Siriji i Iranu , Turska ce se takodjer zbog zapadnih sankcija ekonomski raspasti , angloamericka kolonijalna diktatura je zavrsila svoje , njihovo je proslo .

   Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku