hamburger-icon

Kliker.info

Američki ambasador Moon: SDA pokazuje neozbiljnost u rješavanju problema Mostara

Američki ambasador Moon: SDA pokazuje neozbiljnost u rješavanju problema Mostara

07 Decembra
16:20 2012

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) objavio je danas na svom blogu da će njegova zemlja nastaviti pružati podršku nastojanjima Ureda visokog predstavnika (OHR) da pomogne političkim strankama u BiH da nađu kompromisno rješenje koje će biti usvojeno u Parlamentu i koje će omogućiti da se izbori u Mostaru provedu što je prije moguće."Građani Mostara su frustrirani. Oni nisu imali priliku glasati na općinskim izborima 7. oktobra, jer njihovi politički lideri nisu uspjeli dogovoriti rješenje u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH koja je ustvrdila da izborni sistem u Mostaru narušava prava građana. Kako bi pomogao da se pronađe rješenje koje će biti u korist građana Mostara, OHR je ponudio da posreduje među političkim strankama da bi došlo do ozbiljnih razgovora i da bi se odredio put koji će omogućiti nove izbore. Uz punu podršku osam političkih stranaka, OHR je prije više od šest sedmica pokrenuo seriju intenzivnih razgovora koji su rezultirali napretkom na putu pronalaženja rješenja", naglasio je američki ambasador. 

U tekstu, pod naslovom "Uspostava vlasti kakvu građani Mostara zaslužuju", ambasador Mun je podsjetio da su sastanku, održanom 27. novembra, prvi put od početka procesa prisustvovali predstavnici svih stranaka, te da se sedam od osam političkih stranaka sastalo u OHR da razmotre napredak i razgovaraju o novim idejama."Iako su bili pozvani, predstavnici SDA iz Mostara su odlučili ne doći na sastanak i to je odluka zbog koje žalimo. SDA je važna stranka i trebala bi biti dijelom svakog rješenja za Mostar. Nedolazak njihovih predstavnika baca sumnju na njihovu opredijeljenost za pronalaženje rješenja. Visoki predstavnik Valentin Inzko je prošle sedmice ponovo naglasio značajnu ulogu koju u ovom procesu ima SDA i bilo nam je drago čuti da predsjednik Tihić (Sulejman) kaže u intervjuu koji je dao ovog vikenda da će SDA učestvovati u razgovorima", dodao je ambasador.On istiće da su se one stranke koje su sudjelovale na sastanku 27. novembra usaglasile da je pronalaženje rješenja njihova odgovornost, te da, pri tome, znaju da od međunarodne zajednice ne mogu očekivati da radi njihov posao

"Oni također razumiju da će sve stranke morati praviti kompromise; niti jedna stranka neće moći realizovati svoje početne prijedloge. Jasno je da rješenje mora i dalje sadržavati određene mehanizme zaštite za etničke grupe u gradu koji trenutno postoje u Statutu Mostara", istaknuo je ambasador Mun.Prema njegovim riječima, građani Mostara žele da njihovi politički lideri budu kreativni u razmišljanju i fleksibilni kako bi otvorili put ka izborima za novo gradsko vijeće koje, potom, može izabrati gradonačelnika "Mora postojati istinska volja da se razgovara o novim idejama i da se doprinosi kompromisu. Drago nam je da je nekoliko stranaka na sastanku, održanom 27. novembra, izrazilo želju da predlaže nove koncepte koji su u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, a koji bi mogli dovesti do okvirnog rješenja za izbore. Oni koje rade na iznalaženju rješenja nisu izdajice, niti time izdaju svoja vjerska uvjerenja. Oni rade u korist građana Mostara – svih građana Mostara. SAD će i dalje snažno podržavati nastojanja OHR da pomogne strankama da nađu kompromisno rješenje koje će biti usvojeno u parlamentu i omogućiti da se izbori provedu što je prije moguće", poručio je ambasador SAD u BiH. (Kliker.info-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku