hamburger-icon

Kliker.info

Američki ambasador Moon : Reforma Ferderacije BiH je nužnost

Američki ambasador Moon : Reforma Ferderacije BiH je nužnost

12 Maja
15:24 2013

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon objavio je na svom blogu novi komentar o radu ekspertne grupe i reformi Federacije BiH.Podsjetio je da je prije nešto više od tri mjeseca najavio formiranje stručne grupe koja će razmotriti mogućnost veće funkcionalnosti, učinkovitosti i isplativosti Federacije BiH te istakao da govori o reformi Ustava Federacije BiH već duže od godinu dana. Naglasio je da je kod predstavljanja grupe rekao da će raditi nezavisno i samostalno se sastajati sa zainteresovanim grupama i pojedincima te samostalno raditi na prijedlozima.

– Jedino što sam tražio jeste da rezultat reforme bude veća funkcionalnost i isplativost Federacije BiH, poboljšani demokratski standardi rukovođenja, viši nivo zadovoljenja potreba građana i odsustvo daljih podjela u BiH – poručio je ambasador Moon na blogu. Po njegovom mišljenju, ekspertna grupa je uradila više od očekivanog. Stručnjaci su, kako je naveo, analizirali probleme u postojećem ustavu, putovali širom Federacije BiH kako bi se sastali s velikim brojem predstavnika vlasti i civilnog društva te napravili set pragmatičnih, dobro osmišljenih preporuka.Njihov pristup, konsultacije od dna ka vrhu, akteri su prihvatili s entuzijazmom, a za mnoge sagovornike ovo je bio prvi put da je iko tražio njihovo mišljenje i ideje po pitanju boljeg funkcionisanja Federacije BiH.
 
– Ovaj inkluzivni proces se nastavlja i ove srijede, 15. maja, kada ćemo, zajedno s Evropskom unijom, biti pokrovitelji konferencije na kojoj će se pod vodstvom ekspertne grupe, a uz učešće predstavnika civilnog društva, zainteresovanih građana i drugih aktera, voditi otvorena diskusija o preporukama ekspertnog tima – najavio je ambasador Moon.Ekspertna grupa će na konferenciji prezentirati svoju viziju reforme koja se zasniva na 181 preporuci, koje su rezultat njihove ozbiljne, detaljne analize problema u Federaciji BiH te nude rješenja za neke od najočiglednijih i najaktuelnijih problema. Po njegovim riječima, nema nikakvog paketa ustavnih promjena niti formulacija ustavnih odredbi.
 
– Niti sam ja, niti je iko iz moje ambasade, ponudio bilo kakve preporuke. Nema nikakvog "američkog prijedloga". Umjesto toga, ponuđen je 181 veoma precizan i pragmatičan prijedlog s fokusom na praktičnim promjenama oko kojih se građani mogu složiti. Ove promjene bi donijele značajne uštede troškova u funkcionisanju Federacije BiH i kantonalnih struktura. One jačaju ravnopravnost i poštivanje ljudskih prava za sve građane Federacije BiH. One poboljšavaju demokratske principe putem većeg stepena izbalansiranosti prava između pripadnika konstitutivnih naroda i onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda. I, možda ono što je najvažnije, rješavaju problem funkcionalnosti koji otežava odgovorno rukovođenje u Federaciji BiH – naglasio je Moon.Iako želi da detalje ostavi ekspertima, posebno je impresioniran, kako je rekao, nastojanjima da se naprave preporuke koje svi građani Federacije BiH mogu podržati, dakle ideje poput vezivanja plata parlamentaraca za uspostavljanje vlade, ograničavanje mogućnosti za blokiranje uspostavljanja vlade ili procesa donošenja odluka, jačanje ovlasti lokalnih općinskih nivoa i stvaranje snažnijeg Parlamenta čija izvršna vlast predstavlja većinu.

– Oni kažu ono što se većina političkih lidera grozi da prizna – da sadašnji sistem ne služi interesima građana i da nije održiv. Preporuke ekspertnog tima da se smanji veličina federalne vlade, obim povlastica i kompenzacija za političare odražavaju društvenu i ekonomsku stvarnost u Federaciji BiH te će na godišnjem nivou uštediti milione KM poreskih obveznika – izdvojio je Moon.Stručni tim predlaže veliki broj popravaka koji se mogu uraditi, a koji će donijeti poboljšanje. Cilj ovog procesa je, kako navodi, pokazati da postoji podrška za poboljšanje Ustava i da je moguće naći praktična rješenja oko kojih će se ljudi složiti.- S nacrtom preporuka ekspertnog tima, približili smo se zajedničkom razumijevanju o tome šta reforme mogu i treba da budu. Imamo konkretne ideje o tome kako rješavati bolne probleme u Federaciji BiH. Ali, ove preporuke nisu konačne – ekspertna grupa želi čuti povratne informacije o svojim idejama i napraviti bolje preporuke prije nego što se one pošalju vladi Federacije BiH i političkim liderima – ističe se u blogu.
 
– Građani Federacije BiH smatraju da su njihove institucije vlasti nefunkcionalne i da se moraju mijenjati na bolje. Reforma Federacije BiH je nužnost, ali ja sam uvijek smatrao da je na predstavnicima lokalnih vlasti, pravnim stručnjacima, liderima civilnog društva i građanima da se slože oko zajedničke vizije za bolju i funkcionalniju Federaciju BiH – naveo je Moon najavljujući dalju podršku Ambasade SAD-a, ali uz konstataciju da će u konačnici Parlament Federacije BiH morati usvojiti ustavne promjene. – Uvijek je moguće pronaći izgovore i razloge zašto ova nastojanja ne mogu uspjeti. To je lako. Međutim, bit će iznimno teško za političke lidere da objasne građanima Federacije BiH zašto bi iko odbacio pokušaje da funkcionisanje Federacije učini efikasnijim i zašto bi ih iko lišavao njihovog prava da imaju jeftiniju i demokratskiju vlast. Vaši predstavnici moraju odlučiti žele li riješiti problem nefunkcionalnosti, skupoće i neuspjeha da služe građanima po postojećem Ustavu i napraviti neophodne promjene nakon kojih bi Federacija BiH odgovorila potrebama građana i zaštitila njihova prava – zaključio je Moon u komentaru na svom blogu.(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku