hamburger-icon

Kliker.info

Američki ambasador Eric Nelson : Daytonski Ustav treba reformu a građani da konačno krenu naprijed

Američki ambasador Eric Nelson : Daytonski Ustav treba reformu a građani da konačno krenu naprijed

17 Augusta
14:33 2020

Mirovnu konferenciju o Bosni I Hercegvoni, prije tačno 25 godina, vodili su Amerikanci Warren Christopher i Richard Holbrooke i ona se završila Daytonskim mirovnim sporazumom.  U razgovoru sa Ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni  Inda Swanke sa Glasa Amerike pitala je da li je Dayton zastario, da li ga treba mijenjati i da li je Bosna i Hercegovina i dalje američki projekat? 

Daytonski sporazum je okončao užasni rat devedesetih godina u Bosni i Hercegovini i u smislu okončanja konflikta se pokazao vrlo efikasnim, i kao i u smislu posljeratne reizgradnje“, kaže za Glas Amerike Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson.

Dayton je Bosni i Hercogovini također donio i Ustav, to se može smatrati jednim početnim ustavom, svaki ustav treba da bude živi dokument koji se dopunjava, i mora definirati proces donošenja amandmana. Tako da prije ili kasnije svaka zemlja shvati da su joj potrebne neke reforme, i očigledno je da su bosanskohercegovačkom ustavu potrebne reforme, i Dayton i bosanskohercegovački ustav trebaju da se reformišu. Zašto? Zato što bosanskohercegovački građani žele biti dijelom transatlanske zajednice“, pojašnjava ambasador Nelson.

Ima jedan cijeli niz ustavnih pitanja kojima se u tom smislu treba pozabaviti da bi zemlja ispunjavala trans-atlanske standarde. Mnoga od tih pitanja je teško riješiti, ali ni jedno nije nemoguće riješiti. Neslaganje oko izbora u Mostaru se vuklo više od decenije, i nije bilo nemoguće za riješiti. Naravno trebala je snažna volja i vrijeme da se kaže sada se konačno ide naprijed.” kaže u razgovoru ambasador Nelson.

“I upravo u odgovoru na pandemiju COVID 19 vidjeli smo određeno jedinstvo, znamo da je to moguće kada za to postoji osjećaj urgentnosti, i ja se nadam da ce taj osjećaj ostati pogotovu sada kada se zemlja mora oporavljati ekonomski i uspostaviti potrebne reforme da bi ekonomski oporavak uopšte bio moguć. Dakle, Bosna i Hercegovina je projekat, ali to je Bosansko – Hercegovacki projekat.”

Glas Amerike: Mnoge stvari su izašle na vidjelo tokom ove pandemije, i dobre i loše. Šta bi ste vi izdvojili kao pozitivan razvoj, kad već govorimo u okviru Daytona?

Kada se osvrnem na značaj ove godišnjice gledam iz perspektive kakav je progres ova zemlja u tom periodu postigla. Većina građana nisu zadovoljni njenim napretkom. Da jesu, ne bi imali toliko ljudi koji i dalje napuštaju zemlju. Međutim značajnih uspjeha je ipak bilo, na primjer kreiranje zajedničkih oružanih snaga, što je bilo ujedinjenje prethorno zaraćenih strana, koje u skladu sa ustavom teže ka svim medjunardnim standardima i koja je postale pouzdane mirovne snage na međunarodnoj pozornici, ravnopravan partner u borbi protiv tererorizma, rame uz rame sa američkim snagama u Afganistanu i na drugim mjestima. Ovo je odličan primjer, i treba nam jos takvih primjera, jer je očigledno da kada se donese odluka da je stvari moguće primijeniti.”

Glas Amerike: Jedan od velikih problema, o kojima ste govorili a koji se ne odnosi samo na Bosnu i Hercegovinu nego i na njene susjede je odliv mozgova. Da li je bolja regionalna, kominikacija i saradnja, i moguće proširivanje tržista jedna od karika koja bi mogla pomoći da se pokrenu međunarodne investicije, američke investicije, što bi vodilo novim radnim mjestima i na taj nacin uklonilo ovaj problem, kako je nedavno zaključilo Atlansko vijeće? Da li se vi slažete s tim?

“Iz tog razloga su otvoreni tzv. zeleni koridori kojima se brzo i efikasno odvijao saobraćaj i opreme i hrane i drugih roba koje su bile neophodne za borbu protiv virusa. Tu smo vidjeli mogućnost da se standardizuje ovaj vid komunikacije i da na taj način pomogne i standardizira i trgovina i sve rugulative i procesi u cijelom regionu te se tako poboljsava poslovna sredina. To daje mogućnost svim biznisima u regionu da jednostavno prošire svoje tržiste, ali u isto vrijeme kreira mnogo atraktivnije tržište za direktne strane investicije i iz Sjedinjenih država i od drugih kredibilnih investitora koji žele donijeti nova radna mjesta i pozitivne promjene. Ali i oni će, po pravilu, također željeti garancije da će njihove investicije biti u fer procesu i zaštićene, dakle opet se vraćamo na borbu protiv korupcije  i za slovo zakona, kao najveći prioritet da bi se poslovalo na pravi način.” rekao je u razgovoru za Glas Amerike ambasador SAD u BiH Eric Nelson.

(Glas Amerike)

Podijeli

4 0 komentara

 1. Kašif
  Kašif 18 Augusta, 02:14

  S obzirom da se ovdje sve sazna ni političari se više ne mogu skrivati iza nekih misterioznih ideologija taj proces treba viditi transparentno na način da subjekti koji odlučuju o transatlanskim itegracijacijama ponude da političarima da prihvate određene izmjene Ustava. Te promjene trebaju odvojene jedni od druge tako da se od nekoliko npr. ove godine usvoji jedna, druge druga, ili deset od jednom ili svake godine po jedna ili jedne godine ni jedna. Najbitnije je da te ponude budu stalno svaki dan budu na stolu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Pored pojedinačno prijedloga izmjena može stajati i konačna verzija budućnosti Ustava BiH. Skupštinske većine se mijenjaju tako je da je bitno da se u vrijeme glasanja poštuje etno-entitetski kvorum.Ako bude zastoj u Predsjedništvu BiH onda sačekati da prođe i završiti izmjenu/e. Dejtonski Ustava funkcioniše bolji bi funkcionisao bolje. Prilikom izrade prijedloga može se konsultovati domaća akademska zajednica transparentno da bi se izbjegli eventualni prigovori u budućnosti da se radi o nametanju izmjena.

  Odgovori
 2. Kašif
  Kašif 18 Augusta, 02:29

  S obzirom da se ovdje sve sazna ni političari se više ne mogu skrivati iza nekih misterioznih ideologija taj proces treba voditi transparentno na način da subjekti koji odlučuju o transatlanskim itegracijacijama ponude političarima u BiH da prihvate određene izmjene Ustava BiH. Te promjene trebaju biti odvojene jedna od druge tako da se od nekoliko npr. ove godine usvoji jedna, druge druga, ili deset od jednom ili svake godine po jedna ili jedne godine ni jedna. Najbitnije je da te ponude budu stalno svaki dan na stolu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Pored pojedinačnih prijedloga izmjena može stajati i konačna verzija budućeg Ustava BiH. Skupštinske većine se mijenjaju tako da je bitno da se u vrijeme glasanja poštuje etno-entitetski kvorum.Ako bude zastoj u Predsjedništvu BiH onda sačekati da prođe i završiti izmjenu/e. Dejtonski Ustav funkcioniše bolji bi funkcionisao bolje. Prilikom izrade prijedloga može se konsultovati domaća akademska zajednica transparentno da bi se izbjegli eventualni prigovori u budućnosti da se radi o nametanju izmjena a ovaj način se otkrivaju političari koji javno žele u EU a rade kontra ili žele da uvezu legalizovani fašizam i nacionalsocijalizam unutar BiH koji bi bio tempiran da eksplodira kad bi BiH ušla u EU a onda se proširio po EU.

  Odgovori
 3. Safet
  Safet 20 Augusta, 12:35

  S obzirom da su muslimani izmetbegovicevi carsijski kriminalci prvi zapoceli agresiju i izvrsili agresiju na srpsku decu i pocinili ubistva gradjana srpske nacionalnosti , prirodno je pravo gradjana srpske nacionalnosti da proglase nezsvisnost i granicu i da se zakonski odbrane i odvoje od sarajevskog carsijskog kriminalnog lopovskog miljea i islamskih rasistickih i nacistickih psihopata , carsijski kriminalci teroristi i klintonovi pedofili amerikanci u partnerstvu sa hrvatskim nacistima nemaju nikakva zakonska niti moralna prava da donose bilo kakve odluke jer zapad i kriminalna lopovska carsija kao izvrsitelji agresije i saucesnici u agresiji , kriminalu i zlocinu protiv covecanstva moraju da budu osudjeni kad tad i zakonski procesirani za svoj kriminal i zlocin . Zapad i carsijski islamisti su prvi zapoceli kriminalna dela i pocinili agresiju , zlocin i genocid protiv srpskog stanovnistva u Jugoslaviji i Bosni i prema tome zapad i islamska kriminalna carsija moraju da odgovaraju pred policijom i vojskom Jugoslavije , jugoslavenske Bosne i republicke bezbednosti gradjana Srbije . Dubrovacki vatikanski nacisti su prvi izvrsili kriminalno delo i agresiju na decu Jugoslavije pa je posle hrvatski satana Tudjman lovio priliku kako da isti scenario prebaci u Bosnu i u o tome su uspeli loveci priliku po Sarajevu preko carsijskih kriminalaca , lopova i neobraozvoanih a uticajnih dzukela iz carsije i oko dzamije .

  Odgovori
  • Sanela
   Sanela 20 Augusta, 12:40

   americki ambasador je deo organizirane kriminalne satanisticke pedofilske klintonove grupe i kao takav je i dalje saucesnik u zlocinu protiv covecanstvau celom svetu i dece .

   Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku