hamburger-icon

Kliker.info

Američke tajne službe istražuju pisanje medija :Paket sa ricinom poslat na adresu Bijele kuće

Američke tajne službe istražuju pisanje medija :Paket sa ricinom poslat na adresu Bijele kuće

20 Septembra
00:59 2020

Jedan koverat upućen na adresu Bijele kuće sadržao je supstancu koja je identifikovana kao ricin, smrtonosni otrov, javilo je nekoliko američkih medija u subotu, pozivajući se na jednog federalnog agenta upućenog u situaciju.

Vjeruje se da je pismo stiglo iz Kanade, a presreli su ga federalni zvaničnici u centru za sortiranje vladine pošte, gdje se provjeravaju sve pošiljke prije nego što stignu u Bijelu kuću, javili su New York Times , CNN, i Wall Street Journal.

Na pitanje o medijskim izvještajima da je pošiljka sa ricinom bila upućena Bijeloj kući, FBI je saopštio da agencija i “američka Tajna služba i služba za inspekciju pošte istražuju sumnjivo pismo koje je stiglo u vladinu poštansku ustanovu. U ovom trenutku, ne izgleda da postoji prijetnja po javnu bezbjednost.”

Bijela kuća i Tajna služba su odbili da komentarišu medijske izvještaje.

Jedan veteran američke mornarice uhapšen je 2018. i priznao da je Trumpu i članovima njegove administracije slao koverte koje su sadržale supstancu iz koje se dobija ricin.

William Clyde Allen slao je koverte sa ricinusom predsjedniku Trumpu, direktoru FBI-ja Christopher A. Wrayu, tadašnjem sekretaru za odbranu James Mattisu  i tadašnjoj direktorki CIA-e Gini Haspel. Pisma su presretnuta i niko nije bio ugrožen.

2014, jedan muškarac iz Misisipija osuđen je na 25 godina zatvora zato što je slao pisma posuta ricinom predsjedniku Baracku Obami i drugim zvaničnicima.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku