hamburger-icon

Kliker.info

Američka vojska ispraća puk. Asafa Durakovića, naučnika svjetskog glasa iz Stoca

Američka vojska ispraća puk. Asafa Durakovića, naučnika svjetskog glasa iz Stoca

18 Decembra
16:21 2020

Uz najviše vojne počasti danas u blizini Nijagarinih vodopada, u američko Woterfortu biti klanjana dženaza i obavljen ukop pukovnika američke vojske, uglednog međunarodnog naučnika sa višestrukim doktoratima, stručnjaka za osiromašeni uranijum, dr. Asafa Durakovića, koji je umro 16. decembra u 81. godini.

Duraković je rođen je 16. maja 1940. godine u Stocu, u kršnoj Hercegovini. Rano je napustio rodno ognjište i rano ostao bez oca.

Govorio pet jezika

U Zagrebu živio od 1943 godine, gdje je završio osnovnu, srednju školu (2. gimnazija) i diplomirao na studiju veterinarske medicine. Potom je diplomirao na studiju humane medicine u McMaster Medical Faculty u Hamiltonu u Kanad, gdje je emigrirao.

U daljim studijima postigao je pet doktorata iz medicine, veterine, prirodno-matematičkih nauka, doktorat naka na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, poslijedoktorske studije u Oxfordu, Hamiltonu (Kanada), i počasni doktorat na Cosmopolitan University (Kansas, SAD).

Bio je naučnik Instituta za medicinska istraživanja JAZU, gdje je obranio magistarski rad i disertaciju. Tada je dobio stipendiju britanske vlade za medicinske studije u Oxfordu.

Specijalističke studije nastavio je i položio stroge ispite u Velikoj Britaniji, Americi, i Kanadi. Diplomirao je i na vojno medicinskoj akademiji Fort Loevenworth, Missouri, 1991. godine, kada je promoviran u čin pukovnika Vojno-medicinskog korpusa Sjedinjenih Američkih Država.

Pentagon mu dao avion

Autor je više od 250 objavljenih naučnih radova u priznatim međunarodnim časopisima.

Savršeno je govorio pet svjetskih jezika.

Njegov opus uključuje mnoga istraživanja i znanstvene radove iz područja islamskih ezoteričnih znanosti, odnosno sufizma.

Obišao je Bliski Istok u svojstvu gosta i predavača, u Saudijskoj Arabiji, Iraku, Siriji, Jordanu kao i Emiratima. Proveo je dvije godine na Institutu Kralj Fejsal u Rijadu, u svojstvu direktora Zavoda za Nuklearnu Medicinu.

U brojnim radovima bavio se i nesrećom u Černobilu.

O njegovom značaju za Sjedinjene Američke Države govori činjenica da je prije 30 godina, uz suglasnost američkog Pentagona, imao na raspolaganju avion koji mu je bio na raspolaganju, gdje mu je čak bilo dopušteno da obavlja vjerske obrede, odnosno namaz.

Izabran je za predstojnika Zavoda za nuklearnu medicinu u Federalnoj bolnici Walter Reed u Washingtonu D.C. Promaknut je u zvanje profesora na četiri univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama.

U svojstvu pozvanog profesora predavao je na mnogim univerzitetima Sjeverne i Južne Amerike, Australije, Evrope, Azije, Izraela, Južne Afrike, bivšeg Sovjetskog Saveza, 

Japana, Bliskog i Dalekog Istoka. Proputovao je svijet od Sjevernog do Južnog Pola. Vodio je medicinsku ekipu SAD u studijama nuklearnih eksplozija u Sibiru i Kazakhstanu.

Derviški šejh

Sada je direktor Instituta za Životne Nauke (World Life Institute) u Washingtonu i New Yorku.

Pisao je i pjesme i objavljivao u brojnim domaćim i međunarodnim časopisima.

Manje je poznato da je dr. Asaf Duraković je bio u sufijski šejh rifaijskog reda.

Okupljao je svoje sljedbenike, mahom stručnjake u području nuklearne fizike u tekiji u Woterfortu. Tu će danas biti i ukopan.

Iza njega ostaje tekija u američkom gradu Medini, kao i mnogobrojni objekti koji su ostavljeni u vlasništvo njegovim sljedbenicima.

“Bio je poseban po obimu svoga znanja, visoko poštovan u Pentagonu, sa posebnom ljubavlju prema svom rodnom kraju, prema Stocu i Bosni i Hercegovini. Bio je svjestan da ga mnogi svojataju, ali za njega njegova pripadnost nikada nije bila upitna. Na dan njegovog spuštanja u zemlju poželio je da mu se tewhid prouči u Bosni i Hercegovini, što će biti i učinjeno večeras u tekiji na Mejtašu “, kazali su za Radiosarajevo.ba prijatelji Stočanina Asafa Durakovića.

Turković: Bila mi je izuzetna čast poznavati i imati za prijatelja ovog velikog čovjeka

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se također povodom smrti Durakovića.

“Uz najviše vojne počasti američke vojske danas će u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) biti klanjana dženaza i obavljen ukop Stočanina dr. Asafa Durakovića, jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnika američke vojske i naučnika sa mnogostrukim doktoratima. 

Bila mi je izuzetna čast poznavati i imati za prijatelja ovog, prije svega, velikog čovjeka, ali i svjetskog stručnjaka rođenog u Bosni i Hercegovini.

Dr. Duraković je bio sufijski šejh refaiskog reda i okupljao je svoje sljedbenike, mahom stručnjake u području nuklearne fizike, u tekiji u Voterfortu blizu Nijagarinih vodopada, gdje će biti i ukopan.

Iza njega ostaje tekija u američkom gradu Medini kao i mnogobrojni objekti koji su ostavljeni u vlasništvo njegovim sljedbenicima. Bio je poseban po obimu svoga znanja, visoko poštovan u Pentagonu, sa posebnom ljubavlju prema svom rodnom kraju, prema Stocu i Bosni i Hercegovini.

Bio je svjestan da ga mnogi svojataju ali za njega njegova pripadnost nikada nije bila upitna.

Na dan dženaze poželio je da mu se tevhid prouči u Bosni i Hercegovini, što će biti i učinjeno u tekiji na Mejtašu u Sarajevu.

Molim dragog Boga da Asafu Durakoviću podari lijepi Džennet”, napisala je minsitrica Turković.

Faruk Vele (Radio Sarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku