hamburger-icon

Kliker.info

Američka ambasadorica Cormack: Bilo bi sjajno da BiH primijeni albanski model borbe protiv korupcije !

Američka ambasadorica Cormack: Bilo bi sjajno da BiH primijeni albanski model borbe protiv korupcije !

19 Februara
14:48 2016

cormackDržavni sekretar Kerry bio je prošle sedmice u Tirani da bi ih ohrabrio i podstakao da i dalje nastave sa tim procesom borbe protiv korupcije: prvi korak je – kada se utvrdi da je političar korumpiran – on ne može više raditi u vlasti, ne može biti dio vlasti. A izazov je ovdje u BiH da moramo doživjeti da neko bude osuđen za koruptivno djelovanje.

• Američki senator Roger Wicker nedavno je – u pismu državnom sekretaru SAD-a – također govorio o korupciji u BiH, apostrofirajući problem korupcije u vrhu domaćih vlasti te predložio zamrzavanje imovine korumpiranim političarima u Vašoj zemlji i zabranu ulaska. Očekujete li primjenu albanskog recepta na BiH?

– Kako ja vidim i razumijevam albanski model, bilo bi sjajno da Bosna i Hercegovina baš primijeni taj recept i provodi takav proces. Državni sekretar Kerry bio je prošle sedmice u Tirani baš zbog toga, da bi ih ohrabrio i podstakao da i dalje nastave sa tim procesom borbe protiv korupcije u svojoj zemlji. Albanski model jeste da je prvi korak – kada se utvrdi da je političar korumpiran – da on ne može više raditi u vlasti, ne može biti dio vlasti. A izazov je ovdje u BiH da moramo doživjeti da neko bude osuđen za koruptivno djelovanje. Vjerujem da znate da je senator Wicker prošle godine u julu bio u Bosni i Hercegovini i jako mi je drago što se Senat SAD-a fokusirao na ovaj problem i što smatra da je korupcija kontinuirani problem u BiH.

Naravno, Vlada SAD-a ima puno mehanizama, puno instrumenata da se bori protiv toga i da ih upotrijebi, recimo OFAC-ov program sankcija na Balkanu. Također, imamo američki zakon koji je zakon protiv korupcije izvan zemlje, koji se ustvari odnosi na zabranu podmićivanja i zahtijeva transparentne procese i transparentno djelovanje. Imamo i predsjedničku odluku ili proklamaciju 7750, kojom se zabranjuje političarima za koje je utvrđeno da su korumpirani i čija koruptivna praksa ima negativno djelovanje na stanje u njihovoj zemlji ulazak u SAD. Čitav je niz sredstava koja se mogu koristiti.

(Kliker.info-Oslobođenje)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku