hamburger-icon

Kliker.info

Američka ambasada odbacuje optužbe : Mi smo prijatelji svih građana koji žele pozitivniju budućnost za sebe i svoje porodice !

Američka ambasada odbacuje optužbe : Mi smo prijatelji svih građana koji žele pozitivniju budućnost za sebe i svoje porodice !

26 Septembra
20:00 2018

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH reagirali su na optužbe predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodik da se ta ambasada miješa u izborni proces u BiH.

Takođe, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da ima čvrste dokaze da se neke zapadne sile miješanju u izbore u RS-u te da će dokaze o tome iznijeti poslije izbora koji će biti održani 7. oktobra.

“Sjedinjene Američke Države pokazuju svoju posvećenost i predanost građanima BiH više od dva desetljeća, a uprkos tome, neodgovorni akteri i dalje nas uvlače u teorije zavjere, neutemeljene optužbe i, doslovno, laži. Čvrsto vjerujemo da građani tokom izborne kampanje treba da imaju priliku da raspravljaju o pitanjima koja će odrediti njihovu budućnost kao i budućnost njihovih porodica“, navode iz Ambasade SAD-a u BiH.

Dodaju da javnim diskursom u potpunosti dominira retorika utemeljena na strahu.

“To je neprihvatljivo, te je zbog ove veoma zatrovane atmosfere i stalnih napada, došlo vrijeme da progovorimo“.

Navode da Vlada SAD-a i Ambasada SAD-a nisu neprijatelji BiH, njenih građana niti njena dva entiteta.

“Mi smo prijatelji svih građana koji žele pozitivniju budućnost za sebe i svoje porodice. Stvarni neprijatelji su, kao što svi znamo, korupcija, nezaposlenost, loše usluge u obrazovnom i zdravstvenom sistemu, te političari fokusirani samo na sebe, koji, umjesto da se bave ovim pitanjima, pokušavaju Sjedinjene Države i ostale prijatelje BiH pretvoriti u njene protivnike“.

Izrugivanje i vrijeđane građana BiH

Nastojanja političara, navode iz američke ambasade, “da neposredno prije izbora obmanu javnost i sakriju svoje prave namjere svečanim otvaranjem kružnih tokova, ponudom besplatnih usluga u bolnicama i ostalim prividno korisnim aktivnostima, predstavljaju izrugivanje i vrijeđaju građane BiH“.

“Tu nije kraj, njihova nastojanja također uključuju zloupotrebu javnih sredstava i uvlačenje ratnih zločinaca u kampanje, te lažno optuživanje dugogodišnjih saveznika Bosne i Hercegovine za neprijateljske aktivnosti“.

Dodaju kako odbijaju biti dijelom te manipulacije.

“Sjedinjene Američke Države ne miješaju se u izborni process. Mi odlučno odbacujemo te užasne optužbe. Ne pružamo podršku niti jednoj stranci, niti jednom kandidatu. Pored toga, i dalje smo istinski posvećeni pružanju podrške vjerodostojnim i transparentnim izborima i uvijek ćemo upozoravati na kupovinu glasova, krađu identiteta i druge oblike izborne prijevare svaki put kada ih uočimo. Takve aktivnosti u skladu su s našom dugogodišnjom podrškom vladavini prava i suverenitetu, teritorijalnom integritetu i euroatlantskim integracijama BiH”, navodi se u saopćenju Ambsade SAD-a.

Prije američke ambasade na optužbe je reagirala i britanska.

“Odlučno odbacujemo navode o bilo kakvom uplitanju Velike Britanije u opšte izbore u Bosni i Hercegovini. Uplitanje bi bilo ozbiljna prijetnja izborima. Svaki dokaz o istom, bez obzira na izvor, treba odmah, a ne nakon izbora, prijaviti institucijama nadležnim za provođenje izbora“, rečeno je iz Ambasade Velike Britanije.

Izbori da budu slobodni i pravedni

U reakciji na Dodikove tvrdnje da se posebno ta država i SAD miješaju u izbore u BiH, iz Ambasade Velike Britanije rečeno je i da nastavljaju “sarađivati s lokalnim vlastima u BiH da bi se osiguralo da opšti izbori budu slobodni i pravedni koliko god je to moguće, putem podrške promatračkom timu ODIHR-a i nezavisnim promatračima u koaliciji “Pod lupom” te time što su zajedno sa SAD i Norveškom osigurali transparentne glasačke kutije”.

Predsjednik Srbije Vučić izjavio je ranije da ima čvrste dokaze da se neke zapadne sile miješanju u izbore u RS-u te da će dokaze o tome iznijeti poslije izbora koji će biti održani 7. oktobra.

Vučićevu izjavu komentirao je i Dodik, koji je kazao da se neke strane ambasade miješaju u izborni proces u BiH i da Vučić zna o čemu priča.

“U izbore u BiH se miješaju administracija (američka ambasadorica u BiH) Maureen Cormack i Britanska ambasada i pokušavaju na vlasti održati (Mirko) Šarovića i onog “sklepanog” (Dragan) Mektića“, rekao je Dodik.

Cormack je ranije odlučno odbacila tvrdnje.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku